Τους «παράλογους» κανονισμούς που διέπουν την ασφάλεια του Facebook σε ό,τι αφορά στις αναρτήσεις των χρηστών αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα, Guardian, με ένα αναλυτικό ρεπορτάζ που έχει δημιουργήσει σάλο.

Η έγκυρη εφημερίδα έχει στη διάθεσή της τουλάχιστον 100 εσωτερικά εγχειρίδια που προορίζονται για τους υπαλλήλους του κοινωνικού δικτύου και τον τρόπο με τον οποίο καλούνται να χειρίζονται τις αναρτήσεις των περίπου δύο δισεκατομμυρίων χρηστών και να μπλοκάρουν το περιεχόμενο των «μη αποδεκτών» αναρτήσεων.

Όπως διαπιστώνει η εφημερίδα, το πεδίο είναι εξαιρετικά θολό, παρότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί για τις αναρτήσεις με σεξουαλικό περιεχόμενο, βία, ομιλίες μίσους, τρομοκρατία, πορνογραφία, ρατσισμό, αυτοτραυματισμό, ακόμη και το «προξενιό» και τον κανιβαλισμό.

Από τους κανονισμούς προκύπτει ότι υπάρχουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση, για παράδειγμα, κρουσμάτων «εκδικητικού πορνό», καθώς οι υπάλληλοι του κοινωνικού δικτύου έχουν στη διάθεσή τους μόνο 10 δευτερόλεπτα για να αποφασίσουν αν μία ανάρτηση επιτρέπεται να δημοσιευτεί ή όχι, ενώ το θέμα των «σεξουαλικών αναρτήσεων» είναι το πιο θολό και αμφιλεγόμενο.

Σύμφωνα με τη Guardian, «το Facebook δεν μπορεί να ελέγξει το περιεχόμενό του», καθώς όπως παραδέχονται οι ειδικοί «το δίκτυο έγινε πολύ μεγάλο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Υπάρχει έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο, το Facebook είναι υποχρεωμένο να τσεκάρει 6,5 εκατ. αναφορές την εβδομάδα σχετικά με ψεύτικους λογαριασμούς, ενώ οι επικριτές τονίζουν ότι πρέπει να καταβληθούν σημαντικότερες προσπάθειες ώστε να αφαιρεθεί περιεχόμενο μίσους και βίας.

Σχόλια του τύπου «Ας σκοτώσει κάποιος τον Τραμπ» διαγράφονται επειδή ο Τραμπ είναι αρχηγός κράτους και υπόκειται σε ειδική κατηγορία προστασίας. Το απίστευτο όμως είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν πει κανείς: «Για να σπάσετε το λαιμό μιας β@@@ς σιγουρευτείτε ότι ασκείτε όλη την πίεση στο μέσο του λαιμού», επειδή κάτι τέτοιο θεωρείται αναξιόπιστη απειλή.

Μάλιστα, από τους κανονισμούς προβλέπεται ότι όποιος χρήστης έχει πάνω από 100.000 ακολούθους, τότε αυτόματα θεωρείται δημόσιο πρόσωπο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απολαμβάνει της προστασίας που έχουν οι ιδιώτες-χρήστες.

Το «παράλογο» όμως του πράγματος γίνεται σαφές αν κάποιος διαβάσει τους εσωτερικούς κανονισμούς.

* Τα βίντεο με μαζικούς θανάτους, παρότι μπορεί να ταράξουν τους χρήστες, δε χρειάζεται πάντα να διαγραφούν, καθώς ενδέχεται να ευαισθητοποιούν οι χρήστες για θέματα όπως οι «ψυχικές ασθένειες».

* Δεν είναι απαραίτητο να διαγράφονται όλες οι φωτογραφίες μη-σεξουαλικής κακοποίησης ή εκφοβισμού (bullying) παιδιών, εκτός αν είναι «σαδιστικές» ή έχουν διάθεση πανηγυρισμού.

* Επιτρέπεται η διακίνηση φωτογραφιών κακοποίησης ζώων, εκτός και αν έχει σήμανση ότι μπορεί να ταράξει αυτόν που το βλέπει.

* Επίσης, επιτρέπονται βίντεο από αμβλώσεις, αρκεί να μη δείχνουν… γυμνό.

* Επιτρέπεται το live streaming βίντεο με ανθρώπους που προσπαθούν να αυτοτραυματιστούν, επειδή το Facebook «δε θέλει να τιμωρήσει ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση άγχους».

* Το γυμνό απαγορεύεται εκτός αν είναι έργο τέχνης (όχι απαραίτητα επώνυμο).

* Σχόλια του τύπου: «Ελπίζω κάποιος να σε σκοτώσει» επιτρέπονται, καθώς δε θεωρούνται ως μία «αξιόπιστη» απειλή.

Σε ένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν, το Facebook παραδέχεται ότι «οι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν βίαιες λέξεις για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους» και ότι «αισθάνονται ασφαλείς» όταν το κάνουν αυτό στο Facebook. Όπως τονίζεται, αισθάνονται ότι δε θα τους πειράξει κανείς οπότε εξαπολύουν απειλές που δε θα εκτόξευαν σε έναν άνθρωπο που θα έβλεπαν κατά πρόσωπο.

Η διαρροή των εγγράφων προκαλεί ανησυχίες για το τι διακινείται στο πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο του πλανήτη και, φυσικά, την επάρκεια των ανθρώπων που το απαρτίζουν για να το κάνουν ασφαλές προς το χρήστη.