Τη δική του απάντηση σε όλους όσοι τον ανάγκασαν να παραμείνει εγκλωβισμένος για πέντε χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, έδωσε ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Όπως σημείωσε ο κ. Ασάνζ «δεν θα ξεχάσει και δεν θα συγχωρήσει» όσους ευθύνονται για την παρατεταμένη απομόνωσή του.

Τον Ιούνιο του 2012, ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού προκειμένου να μην εκδοθεί στη Σουηδία, οι αρχές της οποίας είχαν ξεκινήσει έρευνες σε βάρος του με την κατηγορία του βιασμού, έπειτα από καταγγελίες μιας γυναίκας.

Ο ίδιος ο Ασάνζ αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή τις κατηγορίες, μια υπόθεση που οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας αποφάσισαν να βάλουν την υπόθεση στο αρχείο.

«Κρατήθηκα επί χρόνια χωρίς (να απαγγελθεί) κατηγορία, ενώ τα παιδιά μου μεγάλωναν και το όνομά μου σύρθηκε στη λάσπη. Δεν συγχωρώ και δεν ξεχνώ» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter ο Ασάνζ.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ισημερινού, της χώρας που έχει παραχωρήσει άσυλο στον Ασάνζ, χαιρέτισε την απόφαση της Στοκχόλμης και κάλεσε τη Βρετανία να του παράσχει μια «ασφαλή έξοδο». «Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης δεν ισχύει πλέον. Η Βρετανία πρέπει να παράσχει ασφαλή έξοδο στον κ. Ασάνζ» ανέφερε, επίσης στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Γκιγιόμ Λονγκ.