Αυστηρή προειδοποίηση προς την Κυπριακή Δημοκρατία να μην προχωρήσει μονομερώς σε έρευνες με σκοπό την εκμετάλλευση των εν δυνάμει αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της εξέδωσε το τουρκικό υπουργό Εξωτερικών.
Με αφορμή την προχθεσινή συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με στελέχη της ExxonMobil στις Ηνωμένες Πολιτείες και απαντώντας σε ερώτηση, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι επαφές αυτού του είδους «δείχνουν για άλλη μια φορά ότι η ελληνοκυπρική διοίκηση, στο πλαίσιο των μονομερών δραστηριοτήτων σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην αυτόκλητη ΑΟΖ της, παραγνωρίζει τα αναφαίρετα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του τουρκοκυπρικού λαού, των συνιδιοκτητών του νησιού».
Ο Χουσεΐν Μουφτούογλου σε γραπτή δήλωση ανέφερε: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης συναντήθηκε στις 22 Μαρτίου στο πλαίσιο επίσκεψης στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους μιας από τις εταιρίες υδρογονανθράκων που έλαβαν μέρος στον τρίτο γύρο αδειοδότησης της Ελληνοκυπριακής διοίκησης στην ούτω καλούμενη αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Αυτές οι επαφές ξεκάθαρα δείχνουν για ακόμα μια φορά πως η Ελληνοκυπριακή διοίκηση αγνοεί, με τις μονομερείς κινήσεις της σε ζητήματα υδρογονανθράκων, τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, των συνιδιοκτητών του νησιού.
«Η συμπεριφορά αυτή δείχνει πως η Ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν μπορεί ακόμα να κατανοήσει τις δυνατότητες για αμοιβαίο όφελος της οικονομικής συνεργασίας που θα προκύψει στο νησί και στην ανατολική Μεσόγειο από μια συνολική διευθέτηση, στόχο για τον οποίο η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες».
Και η δήλωση κατέληξε: «Υπενθυμίζουμε πως τέτοιες ενέργειες στο παρελθόν έχουν οδηγήσει στην αποτυχία προσπαθειών για συνολική διευθέτηση. Δραττόμαστε επίσης της ευκαιρίας να σημειώσουμε και πάλι πως η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».