Μπορεί τις τελευταίες ημέρες οι Έλληνες να συζητούν για την Διαστημική Υπηρεσία της χώρας, ωστόσο ένας είναι αυτός που έχει βρεθεί στο διάστημα.

Ο λόγος για τον ομογενή Θεόδωρος Γιουρτσίκιν, που έχει γράψει τη δική του σελίδα στην Ιστορία, καθώς έχει καταγραφεί ως ο πρώτος ελληνικής καταγωγής αστροναύτης, ο οποίος βρέθηκε στο διάστημα τόσο ως μέλος του ρωσικού διαστημικού προγράμματος αλλά και της NASA.

Γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1959 στο Μπατούμι της Γεωργίας. Πατέρας του είναι ο Νικολάι Γιουρτσίχιν και μητέρα του η Μικρούλα Γραμματικοπούλου Γιουρτσίχινα. Τέλειωσε το σχολείο στο Μπατούμι το 1976 και ξεκίνησε τις σπουδές του στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Το 1983 αποφοίτησε ως μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα.

Μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει σε 3 διαστημικές αποστολές, έχει κάνει 8 διαστημικούς περιπάτους και έχει ζήσει περισσότερες από 500 μέρες στο διάστημα.

Στο βίντεο θα δείτε την πρόσδεση του Σογιούζ στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΙSS), που έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2013. Απεικονίζεται ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλος, η Αμερικανίδα Κάρεν Νάιμπεργκ και ο Ιταλός Λούκα Παρμιτάνο θα παραμείνουν στον σταθμό για έξι μήνες.

Η πτήση των τριών αστροναυτών κράτησε μόλις 6 ώρες, χρόνος ρεκόρ, καθώς στο παρελθόν αυτό το ταξίδι διαρκούσε δύο ημέρες.

Αποτελούσε τη τέταρτη διαστημική αποστολή για τον 54χρονο ομογενή.

Οι τρεις νεοαφιχθέντες είχαν αντικαταστήσει την προηγούμενη ομάδα. Σε εκείνη συμμετείχε ο Καναδός κοσμοναύτης Κρις Χαντφίλντ γνωστός για τις καταπληκτικές εικόνες, που δημοσιοποίησε μέσω twitter αλλά και το τραγούδι του λίγο πριν επιστρέψει στη γη.