Ανησυχία προκαλεί στην Αθήνα η οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας για την απόφαση του Άρειου Πάγου περί μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών.
Ενδεικτική των προθέσεων είναι η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που τόνισε με νόημα πως οι εξελίξεις είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε επανεξέταση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα.
Η τουρκική διπλωματία έφτασε μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι «προστατεύει τους εμπλεκόμενους στο πραξικόπημα» και δεν ανταποκρίνεται στις ελάχιστες υποχρεώσεις της ως προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας.
Έτσι η Αθήνα δεν αποκλείει χαλάρωση από μέρους της Τουρκίας της εφαρμογής της συμφωνίας για τους πρόσφυγες με κίνδυνο να αυξηθούν οι προσφυγικές ροές στα ήδη επιβαρυμένα νησιά του Αιγαίου.
Παράλληλα η απόφαση του Άρειου Πάγου ήρθε σε μια κρίσιμη συγκυρία που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Η ανησυχία είναι ότι η Τουρκία που έτσι και αλλιώς μέχρι τώρα έθετε συνέχεια εμπόδια στην διαδικασία πλέον να την τοροπιλίσει και να οδηγηθούμε σε ναυάγιο.
Τέλος δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της αντίδρασης της Άγκυρας να υπάρξει κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, όχι μόνο με την γνωστή ρητορική των γκρίζων ζωνών, αλλά και με ενέργειες στρατιωτικού τύπου, όπως οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου με υπαρκτό τον κίνδυνο ενός ατυχήματος, με άγνωστες συνέπειες.

Α.Β