Για νέες επιθέσεις στην Ευρώπη προειδοποιεί η Europo, τρεις ημέρες μετά το μακελειό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

Όπως ανέφερε ελληνική πηγή των αστυνομικών δυνάμεων στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, υπάρχει ανησυχία για νέα τρομοκρατικά «χτυπήματα» σε Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και άλλες χώρες της Ευρώπης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Η προειδοποίηση εστάλη αρχές Δεκεμβρίου. Γαλλία, Γερμανία, Βρυξέλλες και χώρες της Βόρειας Ευρώπης ήταν ανάμεσα στις χώρες που κατονομάστηκαν. Η Europol ανέφερε πως οι επιθέσεις θα μπορούσαν να σημειωθούν κατά τους εορτασμούς Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς», ανέφερε η πηγή στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Από τις 2 Δεκεμβρίου η Europol είχε αναφέρει ότι η Ευρώπη είναι στόχος τρομοκρατών την περίοδων των εορτών.

Στο σήμα κινδύνου αναφέρονταν πως οι χώρες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Βρετανία. Επίσης η Europol είχε προειδοποιήσει ότι οι στρατολόγοι του «Ισλαμικού Κράτους» βάζουν στο στόχαστρό τους ευάλωτους πρόσφυγες στην Ευρώπη για να τους ριζοσπαστικοποιήσουν σε μια προσπάθεια να φουντώσουν ακόμη περισσότερο το αντιμεταναστευτικό μένος στη Γηραιά Ήπειρο.

Η έκθεση προειδοποιούσε ότι καθώς το «Ισλαμικό Κράτος» αποδυναμώνεται και υφίσταται ήττες στη Συρία και το Ιράκ, ξένοι μαχητές μπορεί να επιστρέψουν με τις οικογένειές τους στην Ευρώπη συνιστώντας μια μακροπρόθεση απειλή για την ασφάλεια. «Σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων μυστικών υπηρεσιών αρκετές δεκάδες άτομα, που λαμβάνουν εντολές απ’ το »Ισλαμικό Κράτος» ενδέχεται να βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη και να ετοιμάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις», λέει η Europol.

Επιπλέον, έκανε λόγο ότι τρομοκρατικοί πυρήνες ή «μοναχικοί λύκοι» μπορεί να χρησιμοποιήσουν τακτικές που αναπτύχθηκαν στη Συρία και το Ιράκ -περιλαμβανομένων των παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων- για να πλήξουν στόχους στην Ευρώπη. Δεν αποκλείεται δε να χρησιμοποιήσουν στις επιθέσεις τους αυτόματα, όπλα με λεπίδες και οχήματα.

Επίσης ανέφερε ότι το «Ισλαμικό Κράτος» ενδέχεται να εξαπολύσει επιθέσεις κυρίως κατά «μαλακών στόχων» αντί καλύτερα προστατευμένων στόχων όπως εγκαταστάσεις της αστυνομίας, του στρατού και υποδομές.