Οι έρευνες γύρω από τον δράστη της επίθεσης με νταλίκα σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο δυτικό Βερολίνο συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, αλλά παραμένουν… στο σκοτάδι, ενώ η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε μέσω του πρακτορείου του Amaq την ευθύνη της επίθεσης.

Ταυτόχρονα η Άνγκελα Μέρκελ ζει το δικό της εφιάλτη, αφού οι δράστες ή ο δράστης είναι ελεύθεροι και η ίδια βλέπει να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες επανεκλογής της.

Η Tageszeitung επισημαίνει ότι «στο Βερολίνο συνέβη κάτι για το οποίο εκφράζονταν φόβοι εδώ και καιρό. Μια πράξη κτηνώδους βίας». Η εφημερίδα του Βερολίνου τονίζει ότι «εφόσον ο δολοφόνος της χριστουγεννιάτικης αγοράς είναι όντως ισλαμιστής, αυτό δεν λέει τίποτα για τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών που αναζητούν εδώ προστασία. Πίστευε κανείς πριν από την επίθεση στο Βερολίνο ότι όλοι οι πρόσφυγες είναι καλοί άνθρωποι που μοιράζονται τις αξίες μας; Όχι».
«Δεν είμαστε απροστάτευτοι» απέναντι σε τέτοιες πράξεις, υποστηρίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, στηλιτεύοντας το επιχείρημα ότι «όποιος σχεδιάζει επίθεση αυτοκτονίας είναι ασταμάτητος. Αυτό ανοίγει διάπλατα τις πύλες στη μοιρολατρία και στην αμέλεια», σχολιάζει η FAZ, θεωρώντας ότι «στο Βερολίνο θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα» προκειμένου να αποτραπεί η χθεσινή τραγωδία.
Το Spiegel τέλος, στη διαδικτυακή του έκδοση, επιχειρεί να εστιάσει στις πολιτικές επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρει το τραγικό συμβάν, το οποίο χαρακτηρίζει «εφιάλτη – και για τη Μέρκελ». Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, «η επίθεση του Βερολίνου συγκλονίζει τη γερμανική πολιτική. Η Άγκελα Μέρκελ λέει αυτά που πρέπει να ειπωθούν. Όμως πρέπει να φοβάται ότι εξαιτίας του τρομοκρατικού συναγερμού οι πιθανότητές επανεκλογής της το 2017 λιγοστεύουν».