Ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος σε αγορά Χριστουγέννων σε περιοχή του Βερολίνου με απολογισμό πολλούς νεκρούς και ακόμα περισσότερους τραυματίες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, η αστυνομία επιβεβαιώνει την ύπαρξη τουλάχιστον 9 νεκρών και 50 τραυματιών. Το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται πως έχει αναλάβει την ευθύνη, όπως έκανε και στην επίθεση του Ιουλίου στη Νίκαια της Γαλλίας.

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ είπε σε δήλωση ότι ήταν ακόμα αδιευκρίνιστο τί ακριβώς συνέβη. Αξιωματικοί της ασφάλειας προσπαθούν να αποκλείσουν την περιοχή και να ανακαλύψουν τους υπαίτιους, είπε.

Ο οδηγός συνελήφθη λίγο αργότερα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Ο ίδιος εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι ο συνοδηγός του φορτηγού σκοτώθηκε.

Λίγο νωρίτερα η αστυνομία της γερμανικής πρωτεύουσας κάλεσε τους βερολινέζους να «παραμείνουν στα σπίτια τους» με ανάρτησή της στο Twitter.

Το φορτηγό μετέφερε χάλυβα και η ταχύτητα με την οποία χτύπησε το πλήθος ξεπερνά τα 65 χιλιόμετρα την ώρα. Σημειώνεται ότι οι πινακίδες κυκλοφορίας του φορτηγού με το οποίο έγινε η επίθεση είναι πολωνικές, καθώς ανήκει σε πολωνική μεταφορική εταιρεία. Όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία, έχασαν την επαφή με το φορτηγό τους γύρω στις τρεις το μεσημέρι σήμερα και γίνεται λόγος για «κατάληψη» και αρπαγή του φορτηγού από τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Associated Press πως η ενέργεια του οδηγού ήταν σίγουρα εσκεμμένη. Άλλος αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο CNN είπε πως «δεν είμαι ειδικός, αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι το φορτηγό κινείτο με περίπου 40 μίλια την ώρα (64 χλμ.) και δεν φάνηκε να φρενάρει καθόλου».

Η επίθεση διαπράχθηκε κοντά στη λεωφόρο Κουρφούρστενταμ, στο δυτικό τμήμα του Βερολίνου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ενημερώθηκε για την επίθεση η οποία διαπράχθηκε απόψε σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Βερολίνου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον εννέα άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ. Η Μέρκελ «πενθεί» για τα θύματα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.