Σαράντα πέντε γιατροί, νοσοκόμες, ενδιάμεσοι και αγοραστές ανθρώπινων οργάνων συνελήφθησαν στην Αίγυπτο ως μέλη κυκλώματος που αγόραζε όργανα από μετανάστες, οι οποίοι έφταναν σε αυτό το σημείο για να εξασφαλίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής αναφορές που επικαλείται η Daily Mail, οι έμποροι βάζουν στο στόχαστρό τους Αφρικανούς μετανάστες που αναζητούν απεγνωσμένα χρήματα για να πληρώσουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη.

Παράλληλα με τις συλλήψεις οι αρχές ανακάλυψαν εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, χαρακτηρίζοντας το κύκλωμα ως το μεγαλύτερο δίκτυο εμπορίας ανθρώπινων οργάνων που έχει ποτέ εξαρθρωθεί στην Αίγυπτο.

«Οι κατηγορούμενοι εκμεταλλεύονταν την οικονομική κατάσταση κάποιων Αιγυπτίων, την κατάσταση κάποιων ασθενών και την ανάγκη τους για θεραπεία, για να τους αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά, παραβαίνοντας τον νόμο», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε ιδιωτικές κλινικές και κέντρα υγείας- κάποια με άδεια λειτουργίας και άλλα χωρίς- όπου γίνονταν τόσο οι επεμβάσεις αφαίρεσης οργάνων όσο και οι μεταμοσχεύσεις. Αυτά τα νοσοκομεία έκλεισαν και οι εμπλεκόμενοι γιατροί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, κάποιοι από τους γιατρούς που συνελήφθησαν εργάζονταν σε γνωστές κλινικές, όπως αυτές των πανεπιστημίων του Καΐρου και του Ain Shams, που είναι τα μεγαλύτερα κρατικά πανεπιστήμια στη χώρα.

Η εμπορία οργάνων απαγορεύεται αλλά η φτώχεια οδηγεί ανθρώπους που δεν έχουν άλλη λύση στην πώληση των ίδιων των οργάνων τους- συνήθως σε πλούσιους ξένους και σε άθλιες συνθήκες.