Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι διέψευσε σήμερα πως η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να συζητήσει με τη Ρωσία για ένα σχέδιο απομάκρυνσης από το Χαλέπι, στη Συρία, μετά τις κατηγορίες που εξακόντισε η Μόσχα εναντίον των Αμερικανών ότι ακύρωσαν τις συνομιλίες που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν στη Γενεύη.

"Δεν γνωρίζω τίποτα για κάποια άρνηση ή για κάποιο νέο σχέδιο για το Χαλέπι" σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη απομάκρυνση των ανταρτών από το Χαλέπι, απάντησε ο Τζον Κέρι στο περιθώριο μιας υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

"Θα δούμε", περιορίστηκε να πει ο απερχόμενος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος μετέβη για τελευταία φορά στην έδρα του ΝΑΤΟ προκειμένου να διαβεβαιώσει τους συμμάχους του για τη διατήρηση των υπερατλαντικών δεσμών μετά την άφιξη στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου, του νεοεκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι ακύρωσε τις συνομιλίες με για το Χαλέπι που επρόκειτο να διεξαχθούν αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη και ότι αρνείται έναν "σοβαρό διάλογο, κυρίως σε ό,τι αφορά την τύχη των σύρων ανταρτών, ώστε να τους επιτρέψει να "κερδίσουν χρόνο".

"Κατανοήσαμε ότι είναι αδύνατο να συζητήσουμε σοβαρά με τους αμερικανούς εταίρους μας", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λαβρόφ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι ουσιαστικά ακύρωσε τις συζητήσεις για τη Συρία μεταξύ ρώσων και αμερικανών ειδικών, οι οποίες επρόκειτο να διεξαχθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, την Τετάρτη (αύριο) στη Γενεύη.

Συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων διεξάγονται εδώ και μήνες στην ελβετική πόλη. Οι Κέρι και Λαβρόφ συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη Ρώμη και συμφώνησαν να διεξαχθεί ρωσοαμερικανική συνάντηση στη Γενεύη, που θα συζητήσει ειδικότερα την εκεχειρία και την απομάκρυνση των ανταρτών από το Χαλέπι.

Η αμερικανική διπλωματία δεν επιβεβαίωσε ποτέ τη συνάντηση στη Γενεύη, ωστόσο σε επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στο Βερολίνο, ο Κέρι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μιας νέας συνάντησης με τον Σεργκέι Λαβρόφ την Τετάρτη ή την Πέμπτη στο Αμβούργο, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).