Το καλοκαίρι μεγάλη μερίδα του Βρετανικού τύπου υποδέχθηκε με ανακούφιση την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον από την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον χειρότερο πρωθυπουργό της χώρας.

Παρ όλα αυτά, κάποιοι έχουν εντελώς διαφορετική άποψη, καθώς θεωρούν ότι η άλλοτε "Σιδηρά Κυρία" της Γηραιάς Αλβιόνας, έχει "κερδίσει" αυτό τον τίτλο. Συγκεκριμένα Βρετανοί ιστορικοί συγγραφείς, που την ψήφισαν ως την χειρότερη πρωθυπουργό των τελευταίων 100 χρόνων.

Η Ενωση Ιστορικών Συγγραφέων της Βρετανίας πραγματοποίησε έρευνα ανάμεσα στα μέλη της, για τις απόψεις που έχουν σχετικά με τους 19 πρωθυπουργούς που είχε η Βρετανία από το 1916. Η Θάτσερ, η οποία πέθανε το 2013, αναδείχθηκε πρωτιά, καθώς το 24% την ψήφισε ως τη χειρότερη, με τον Κάμερον να ακολουθεί (22%) και τον Νέβιλ Τσάμπερλεϊν τρίτο (17%), όπως επισημαίνει ο Guardian.

Για ποιους λόγους ψηφίστηκε ως η χειρότερη πρωθυπουργός

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η στάση της Θάτσερ απέναντι στην κοινωνία ήταν το βασικό πρόβλημα της πρωθυπουργίας της. «Κατέστρεψε υπερβολικά πολλά καλά πράγματα στην κοινωνία και δημιούργησε υπερβολικά πολλά κακά», σχολίασε μεταξύ άλλων η συγγραφέας Εμμα Ντάργουιν. «Μετέτρεψε σε ανάθεμα την ιδέα της κοινωνίας που φροντίζει όλα τα μέλη της και συμφωνεί με την παραδοχή ότι οι άνθρωποι χρειάζονται στήριξη και δεν πρέπει να στιγματίζονται για αυτό», είπε από την πλευρά της η συγγραφέας Κάθριν Χόκιν.

Παράλληλα, υπήρξαν αρκετές βολέςκαι για τον Κάμερον, με κάποιους συγγραφείς να τον χαρακτηρίζουν τον πιο επικίνδυνο από τους πρωθυπουργούς της χώρας, ενώ άλλοι τον κατηγορούν ότι στοιχημάτισε το μέλλον της χώρας, έχασε και μετά έφυγε τρέχοντας από το πεδίο της μάχης.

Ο Τόνι Μπλερ ήταν τέταρτος στη λίστα, συγκεντρώνοντας το 11%, με τον Γκόρντον Μπράουν και τον Εντουαρντ Χιθ να ακολουθούν με 8%.