«Θέλουμε να κάνουμε και άλλα παιδιά και με την έρευνα για τον συγκεκριμένο ιό να είναι στην αρχή, δεν θα ήθελα να μην πάρω όλα τα δυνατά μέτρα ασφαλείας» εξήγησε η σύζυγος του Γκρεγκ Ράδερφορντ

Ο φόβος του ιού Ζίκα που ευθύνεται για κρούσματα μικροκεφαλίας σε βρέφη έχει εξαπλωθεί και ανάμεσα στους αθλητές ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Έτσι ο βρετανός άλτης Γκρεγκ Ράδερφορντ αποφάσισε «για το φόβο των Ιουδαίων» να καταψύξει το σπέρμα του προκειμένου να μην διακινδυνεύσει έστω και στο ελάχιστο από το ενδεχόμενο να μολυνθεί μετά από τσίμπημα κουνουπιού.

Ο Ζίκα είναι ιός που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και εκτός από προβλήματα σε βρέφη, μπορεί να προκαλέσει σε ενήλικες το νευρολογικό σύνδρομο Guillain-Barre, το οποίο με τη σειρα του προκαλεί παράλυση και θάνατο.

Η σύντροφος του Ράδερφορντ, Σούζι Βέριλ, εξήγησε ότι ο Ζίκα αποτέλεσε έναν από τους βασικούς παράγοντες της απόφασής της να μην ταξιδέψει στο πλευρό του βρετανού αθλητή στη Βραζιλία.

«Πήραμε επίσης την απόφαση να καταψύξουμε το σπέρμα του Γκρεγκ. Θέλουμε να κάνουμε και άλλα παιδιά και με την έρευνα για τον συγκεκριμένο ιό να είναι στην αρχή, δεν θα ήθελα να μην πάρω όλα τα δυνατά μέτρα ασφαλείας» εξήγησε η Βέριλ.

Σχεδόν 1.300 παιδιά έχουν γεννηθεί με μικροκεφαλία στη Βραζιλία από τη στιγμή της εμφάνισης του ιού Ζίκα.