Δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στο οποίο θα κριθεί η παραμονή ή η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η δημόσια αντιπαράθεση εντείνεται, με την αναμέτρηση απόψε στις τηλεοπτικές οθόνες μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και του επικεφαλής του ευρωφοβικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ.

Αυτή η αναμέτρηση, που έχει προγραμματιστεί για τις 21.00 τοπική ώρα (23.00 ώρα Ελλάδας), και θα προβληθεί από το τηλεοπτικό δίκτυο ITV, πραγματοποιείται λίγο πριν από το κλείσιμο των καταλόγων εγγραφής των ψηφοφόρων που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία της 23ης Ιουνίου: η προθεσμία λήγει τα μεσάνυκτα.

Καθώς δεν θα υπάρξει μια απευθείας αντιπαράθεση μεταξύ του Ντέιβιντ Κάμερον και του Νάιτζελ Φάρατζ, που έχει αναγάγει το Brexit σε στόχο της πολιτικής του καριέρας, η εκπομπή διάρκειας μίας ώρας θα χωριστεί σε δύο τμήματα όπου οι πολιτικοί θα υποβληθούν ξεχωριστά σε ερωτήσεις από το κοινό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός—ο οποίος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση υπό την κλασική της μορφή ενώπιον ενός από τους πρωτεργάτες του στρατοπέδου υπέρ του Brexit θα έχει διττή αποστολή να βγάλει εις πέρας.

Καταρχάς: να πείσει όσους αντιστέκονται και όσους διστάζουν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς εάν η συμμετοχή κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα θα μπορούσε να ευνοήσει τους υπέρμαχους του Brexit, που έχουν κινητοποιηθεί περισσότερο.

Οι εγγραφές, οι οποίες στην πλειονότητά τους γίνονται μέσω Διαδικτύου, αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα από τους νέους Βρετανούς.

Την περασμένη Παρασκευή ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Facebook ξεκίνησε μια εκστρατεία με στόχο να παρακινήσει τα 30 εκατομμύρια των Βρετανών χρηστών του να εγγραφούν σε εκλογικούς καταλόγους.

Αποτέλεσμα: οι εγγραφές αυξήθηκαν από το 73.200 την Πέμπτη σε 192.000 την Παρασκευή.

Τη Δευτέρα, υπήρξαν 226.000 εγγραφές (έναντι 34.500 την προηγούμενη Δευτέρα), μεταξύ αυτών 148.200 προσώπων ηλικίας κάτω των 34 ετών.

Η δεύτερη αποστολή του Βρετανού πρωθυπουργού, που βρέθηκε ενώπιον μιας θύελλας επικρίσεων την περασμένη εβδομάδα στην πρώτη εκπομπή που συμμετείχε κι ήταν αφιερωμένη στο Brexit: να πείσει το 10% των αναποφάσιστων να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ κι ενώ οι δημοσκοπήσεις αδυνατούν να προβλέψουν τον νικητή της 23ης Ιουνίου.

Σήμερα ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος παραχώρησε αιφνιδιαστικά μια συνέντευξη τύπου, κατηγόρησε εκείνους που πραγματοποιούν εκστρατεία υπέρ του Brexit ότι ψεύδονται υποστηρίζοντας ότι μένει άναυδος, ενώ παρακολουθεί τα δελτία ειδήσεων, από τα αναληθή επιχειρήματά τους.

«Είναι ανεύθυνο. Είναι λάθος. Είναι καιρός η εκστρατεία υπέρ της εξόδου να ακυρωθεί λόγω των ανοησιών που διαδίδουν» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Παρακολουθούσα τις ειδήσεις χθες το βράδυ και απλά συνειδητοποίησα τόσο καθαρά ότι υπάρχει μια μεγάλη αντίθεση μεταξύ του βάρους της ανεξάρτητης έκφρασης της γνώμης... και μιας σειράς ισχυρισμών που προβάλει η εκστρατεία υπέρ του Brexit που απλά δεν είναι σωστοί».

Σε ερώτηση που του υπέβαλε ένας δημοσιογράφος εάν ανησυχεί ότι θα χάσει, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε:

«Καθόλου. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι λέγονται στους πολίτες πράγματα που δεν είναι σωστά».

Χθες Δευτέρα, ένας υπολογισμός του μέσου όρου των 6 τελευταίων δημοσκοπήσεων που έκανε ο ιστότοπος WhatUKThinks κατέδειξε ότι το στρατόπεδο του Brexit θα επικρατήσει με 51% των ψήφων.

Σήμερα ωστόσο, ο ίδιος μέσος όρος έδινε ποσοστό 51% στο στρατόπεδο υπέρ της παραμονής.

Οι προειδοποιήσεις εναντίον της εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση των 28 κρατών μελών, τις οποίες έχουν απευθύνει τόσο ηγέτες κρατών όσο και διεθνείς οικονομικοί θεσμοί, έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Ρουμπέρτου Αζεβέντου, προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα υποχρεωνόταν να καταβάλει επιπλέον 5,6 δισεκατομμύρια λίρες (7,2 δισεκ. ευρώ) σε τελωνειακούς δασμούς τον χρόνο στην περίπτωση εξόδου της από την ΕΕ.

Από την πλευρά τους, οι υπέρμαχοι του Brexit συνεχίζουν να στηρίζουν την εκστρατεία τους στους φόβους που συνδέονται με τη μετανάστευση.

Η επίσημη εκστρατεία υπέρ του Brexit, το Vote Leave, δημοσίευσε στον ιστότοπό της έναν «φάκελο» όπου εμπεριέχονται τα ονόματα 50 Ευρωπαίων υπηκόων που κατηγορούνται για εγκλήματα στη Βρετανία και που η βρετανική Δικαιοσύνη δεν μπορεί να απελάσει καθώς δεσμεύεται από το κοινοτικό δίκαιο.

«Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τις βρετανικές οικογένειες» σχολίασε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ντομινίκ Ραάμπ, ένα από τα στελέχη της κυβέρνησης Κάμερον που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της χώρας του από την ΕΕ.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Μετανάστευσης Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ, που υποστηρίζει το νυν καθεστώς, υπογράμμισε ότι 6.500 εγκληματίες έχουν απελαθεί από τη βρετανική επικράτεια από το 2010 χάρη στον μηχανισμό έκδοσης ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης.