Ο Ρώσος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε τον σύμμαχο της Μόσχας πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ να εγκαταλείψει τη στρατηγική ανακατάληψης ολόκληρου του συριακού εδάφους την οποία διακήρυξε και να συνεργαστεί με τη Μόσχα στην ειρηνευτική προσπάθεια.
«Η Ρωσία έχει επενδύσει πολύ σοβαρά στο συριακό ζήτημα, πολιτικά, διπλωματικά, αλλά και στρατιωτικά», είπε ο Βιτάλι Τσούρκιν, αναφερόμενος στην απόφαση για επιδίωξη εκεχειρίας η οποία ελήφθη στο Μόναχο από τη διεθνή κοινότητα την προηγούμενη εβδομάδα.
«Γι' αυτό αναμένουμε από τον Άσαντ να ανταποκριθεί σε αυτή μας την επένδυση», συμπλήρωσε ο κ. Τσούρκιν, ασκώντας κριτική στον πρόεδρο της Συρίας ότι «δεν βρίσκεται σε συντονισμό με τις προσπάθειες της Ρωσίας».
Οι 17 χώρες που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μόναχο συμφώνησαν να εργαστούν για εκεχειρία, άρση των πολιορκιών και συνέχιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Άσαντ διακήρυξε ότι σκοπεύει να ανακαταλάβει όλη τη χώρα.