Η Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα ότι διευρύνει τους ελέγχους σε δώδεκα μεθοριακά φυλάκια, στα σύνορά της με την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία, προκειμένου να σταματήσει την είσοδο αιτούντων άσυλο στο έδαφός της.

"Θα ληφθούν διάφορα διαρθρωτικά μέτρα" που μπορεί να περιλαμβάνουν και φράχτες παρόμοιους με εκείνον, μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων, που έχει ήδη τοποθετηθεί στην περιοχή του Σπίλφελντ, στα σύνορα με τη Σλοβενία, είπε στους δημοσιογράφους η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP). Η μορφή των μέτρων θα διευκρινιστεί αργότερα.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας αναμένεται εξάλλου ότι θα ανακοινώσει αύριο Τετάρτη την επιβολή μιας ημερήσιας ποσόστωσης για την είσοδο αιτούντων άσυλο στο έδαφος της χώρας. Ο αριθμός αυτός θα αποφασιστεί μετά από διαβουλεύσεις με τις αρχές της Σλοβενίας, πρόσθεσε η υπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Σπίλφελντ.

"Μέλημά μου είναι να αποκατασταθεί η τάξη και η σταθερότητα στη χώρα μας. Και για αυτόν τον λόγο πατάμε φρένο" στην υποδοχή αιτούντων άσυλο", τόνισε η Μικλ-Λάιτνερ.

Η κυβέρνηση αποφάσισε τον Ιανουάριο ότι φέτος θα δεχτεί 37.500 αιτούντες άσυλο, από 90.000 που δέχτηκε το 2015. Δεν έχει διευκρινίσει ωστόσο πώς θα τηρηθεί το ετήσιο πλαφόν αφού συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός, κάτι που πιθανότατα θα γίνει πριν από το καλοκαίρι και τι θα συμβεί με τους υπόλοιπους πρόσφυγες που θα φτάσουν στα σύνορά της.

Από τα δώδεκα σημεία ελέγχου που θα φυλάσσονται, τα τρία βρίσκονται στα σύνορα με την Ιταλία, στις επαρχίες του Τυρόλου και της Καρινθίας, επτά στα σύνορα με τη Σλοβενία και δύο στην Ουγγαρία.