Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Philip Hammond χαρακτήρισε "γελοίο" το πόρισμα της επιτροπής του ΟΗΕ για τον Julian Assange, θυμίζοντας ότι ο χάκερ είναι φυγόδικος.

"Απορρίπτω το πόρισμα αυτής της ομάδας εργασίας. Πρόκειται για μία ομάδα που απαρτίζεται από μη ειδικούς, όχι από νομικούς. Ο Julian Assange διαφεύγει από τη δικαιοσύνη. Κρύβεται από τη δικαιοσύνη στην πρεσβεία του Ισημερινού", είπε. "Μπορεί να βγει όποια στιγμή επιλέξει.. .αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη στη Σουηδία, εάν επιλέξει να το κάνει. Ειλικρινά, πρόκειται για γελοίο πόρισμα εκ μέρους της ομάδας εργασίας και το απορρίπτουμε".

Η Βρετανία θα αντικρούσει την απόφαση της επιτροπής του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία ο ιδρυτής του WikiLeaks Julian Assange υπήρξε θύμα αυθαίρετης κράτησης και δηλώνει ότι ο χάκερ θα συλληφθεί, εάν εγκαταλείψει τους χώρους της πρεσβείας του Ισημερινού.

"Αυτό δεν αλλάζει η τίποτε. Απορρίπτουμε πλήρως οποιονδήποτε ισχυρισμό ότι ο Julian Assange είναι θύμα αυθαίρετης κράτησης. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη κάνει σαφές στα Ηνωμένα Εθνη ότι θα αντικρούσει επισήμως την εκτίμηση της ομάδας εργασίας" του ΟΗΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

"Στην πραγματικότητα, (ο Assange) αποφεύγει τη σύλληψή του επιλέγοντας να παραμείνει στην πρεσβεία του Ισημερινού. Μία κατηγορία για βιασμό εκκρεμεί και ένα Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης βρίσκεται σε ισχύ, κατά συνέπεια, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την κατά τον νόμο υποχρέωση να τον εκδώσει στη Σουηδία", εξήγησε ο βρετανός κυβέρνητικός εκπρόσωπος.

Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σχετικά με τις συνθήκες παραμονής του ιδρυτή του WikiLeaks στους χώρους της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Αντιδρώντας στην απόφαση της επιτροπής του ΟΗΕ, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο J. Assange επέλεξε εκουσίως να παραμείνει στην πρεσβεία και ότι οι σουηδικές αρχές δεν έχουν κανέναν έλεγχο επί της απόφασής του να παραμείνει εκεί. Η Στοκχόλμη διευκρινίζει ότι οι σουηδικές αρχές δεν έχουν λάβει κανένα αίτημα για έκδοση του Julian Assange και δεν διατρέχει κίνδυνο επαναπροώθησης.

Η επιτροπή του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι θεωρεί παράνομη την κράτηση του ιδρυτή του WikiLeaks, που ζει έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του, και ζητεί από τη Βρετανία και τη Σουηδία να τον αποζημιώσουν.

"Ο ιδρυτής του WikiLeaks Julian Assange κρατείται αυθαιρέτως από τη Σουηδία και τη Βρετανία από την σύλληψή του στο Λονδίνο στις 7 Δεκεμβρίου 2010", αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης της επιτροπής του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση.

Οι πέντε ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που την απαρτίζουν καλούν "τις σουηδικές και τις βρετανικές αρχές" να θέσουν τέλος στην κράτησή του και να τον αποζημιώσουν.