Δέκα μέλη μιας αντιπροσωπείας στελεχών του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ανάμεσα τους και βουλευτές του κόμματος, τραυματίστηκαν την Τετάρτη στην πόλη Τσιζρέ, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, από πυρά που δέχθηκαν καθώς προσπαθούσαν να διασώσουν πολίτες οι οποίοι είχαν τραυματιστεί νωρίτερα σε συγκρούσεις, ανέφεραν αξιωματούχοι και το κόμμα με ανακοίνωση του.

Ανάμεσα στους τραυματίες από την ανταλλαγή πυρών ήταν και ένας δημοσιογράφος, που διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Οι τραυματίες είχαν βρει καταφύγιο σε ένα σπίτι στην πόλη, η οποία τελεί υπό 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας, ανέφεραν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας. Δεν κατέστη σαφές από που προήλθαν τα πυρά.

Ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από το κοινοβούλιο στην Άγκυρα ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας, είχαν εκ των προτέρων προειδοποιήσει τις κρατικές αρχές ότι θα εισερχόταν στην γειτονιά για να διασώσουν εκείνους που είχαν τραυματιστεί νωρίτερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα, τα ασθενοφόρα αρχικά εμποδίστηκαν να εισέλθουν στην περιοχή για να παραλάβουν τους τραυματίες.

Όπως υποστηρίζουν οι δυνάμεις ασφαλείας, σε ένα ξεχωριστό περιστατικό στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ, επτά στρατιώτες τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Παράλληλα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Today's Zaman, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θα πρέπει να αρθεί η κοινοβουλευτική ασυλία στα ηγετικά στελέχη του HDP για «εγκλήματα εναντίον της συνταγματικής τάξης» διότι ζητούν αυτονομία για την κουρδική μειονότητα.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, κατόπιν κυβερνητικών εντολών η τουρκική δικαιοσύνη άρχισε έρευνες εναντίον πολλών Κούρδων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των δύο ηγετών του HDP, του Σελαχατίν Ντεμίρτας και της Φιγκέν Γιουκσεκντάγ.