Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια το μάθημα της «Αστρονομικής Ναυτιλίας» επανήλθε και διδάσκεται πάλι από φέτος στη φημισμένη Ναυτική Ακαδημία της Ανναπόλεως των ΗΠΑ, την αντίστοιχη Αμερικανική «Σχολή Ναυτικών Δοκίμων», καθώς προφανώς οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αντιλήφθηκαν ότι καλή και άριστη η τεχνολογία και τα συστήματα παγκοσμίου προσδιορισμού θέσεως GPS, αλλά ναυτικός δεν μπορεί να γίνει κάποιος και μάλιστα του ισχυρότερου ναυτικού στον κόσμο, αν δεν έχει μάθει τα βασικά της ναυτικής τέχνης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δική μας Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το μάθημα αυτό της «Αστρονομικής Ναυτιλίας» δεν έχει απουσιάσει ποτέ από τα διδακτήρια της Σχολής, καθώς οι δικοί μας Δόκιμοι μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τον εξάντα και να βρίσκουν ανά πάσα στιγμή τη θέση του σκάφους τους στη θάλασσα, μολονότι το Αιγαίο έχει πλήθος σταθερών σημείων ναυτιλίας, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να «χαθεί» κάποιος ακόμα και αν το…προσπαθεί!      

Ο λόγος για την απόφαση αυτή του Αμερικανικού Ναυτικού δεν είναι ασφαλώς μία τάση …επιστροφής στο «ρομαντισμό» και στη ναυτική νοσταλγία, αλλά σε μία προσπάθεια αποφυγής της συνεχώς αυξανόμενης στις ημέρες μας απειλής της κυβερνοεπιθέσεως (cyber attack) που θα «προσβάλλει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων και των ναυτιλιακών δορυφόρων που χρησιμοποιεί το σύστημα GPS .

Όπως τόνισε προς το εξαιρετικά έγκυρο US Naval Institute, που ανέδειξε την είδηση, ο Αντιπλοίαρχος Ryan Rogers Αναπληρωτής Πρόεδρος του τμήματος Ναυτιλίας και Ναυτικής Τέχνης της Σχολής, «Πριν από χρόνια απομακρυνθήκαμε από τον εξάντα και την «Αστρονομική Ναυτιλία» επειδή οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι υπέροχοι. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν υπάρχει backup» τόνισε χαρακτηριστικώς.

Γενικότερα, στο Αμερικανικό Ναυτικό σταμάτησε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα στην «Αστρονομική Ναυτιλία» από το 2006. Έκτοτε, το 2011 επέστρεψε στην εκπαίδευση των αξιωματικών για όλους τους αξιωματικούς ναυτιλίας οι οποίοι υπηρετούσαν ή θα υπηρετούσαν προσεχώς σε πολεμικά πλοία και τώρα οι αρμόδιοι έχουν ξεκινήσει στην κατάρτιση εκπαιδευτικού προγράμματος για υπαξιωματικούς, που αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές φθινόπωρο του 2016. 

 «Εδώ και δέκα περίπου χρόνια, το Ναυτικό δεν διδάσκει «Αστρονομική Ναυτιλία» και οι νέοι αξιωματικοί μας δεν έχουν ιδέα από αυτό» πρόσθεσε ο Αντιπλοίαρχος Rogers. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αμερικανικό Ναυτικό έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη διδασκαλία του μαθήματος αυτού σε υποψηφίους αξιωματικούς του, μέσω του προγράμματος εφέδρων σπουδαστών ROTC στα κολλέγια της Philadelphia, του Rochester και του Auburn. Στη φημισμένη Ναυτική Ακαδημία της Ανναπόλεως το μάθημα διδασκόταν για περισσότερο από έναν αιώνα μέχρι και το 1998, οπότε και σταμάτησε για τους προαναφερθέντες λόγους.

Λ.Σ.Μ.