Συνεχίζεται και σήμερα στην Κροατία η απεργία που κήρυξαν, την περασμένη Παρασκευή, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων τέσσερα συνδικάτα εκπαιδευτικών και επιστημόνων με αίτημα την αύξηση των μισθών των εργαζομένων κατά 4%.

Ο υπουργός Παιδείας, Επιστημών και Αθλητισμού, Βέντραν Μόρναρ δήλωσε χθες ότι οι μαθητές πρέπει να προσέλθουν στα σχολεία και ότι τα συνδικάτα δεν έχουν δικαίωμα να τους καλούν να μείνουν στα σπίτια τους, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης.

Στους γονείς που είναι πραγματικά σε σύγχυση από τις πληροφορίες που διοχετεύονται από τα ΜΜΕ, ο κροάτης υπουργός Παιδείας συνέστησε να μην αναζητούν οδηγίες από τα ΜΜΕ, αλλά καλύτερα να ζητούν πληροφορίες από τα ίδια τα σχολεία. «Οι μαθητές πρέπει να πάνε στο σχολείο και οι διευθυντές είναι υποχρεωμένοι να οργανώσουν κάποια μορφή απασχόλησης» υπογράμμισε.

Την απεργία στα δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια κήρυξαν το Συνδικάτο Δασκάλων, το Ανεξάρτητο Συνδικάτο Εργαζομένων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το Ανεξάρτητο Συνδικάτο Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης και το Συνδικάτο Εργαζόμενων στην κροατική εκπαίδευση «Αναγέννηση», αναγγέλλοντας ότι θα συνεχίσουν την κινητοποίηση μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους, αύξηση 4% των μισθών των εργαζομένων στην εκπαίδευση ή μέχρι το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Παιδείας, έως τις πέντε το απόγευμα,την πρώτη μέρα της απεργίας, στην πρωινή και απογευματινή ζώνη, το 1/4 των σχολείων λειτούργησε κανονικά, το 1/4 των σχολείων δεν λειτούργησε και το 50% λειτούργησε εν μέρει. Το 51% εκπαιδευτικών συμμετείχε στην απεργία και το 48% εργάστηκε κανονικά.

Τα στοιχεία από τα συνδικάτα είναι διαφορετικά και δείχνουν ότι το 84% των εκπαιδευτικών στα δημοτικά σχολεία και το 76% των εκπαιδευτικών στα γυμνάσια και λύκεια συμμετείχαν στην απεργία.