Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε πως οι πρόσφυγες που συρρέουν στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν πού θα εγκατασταθούν.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel, ο ντε Μεζιέρ δήλωσε πως οι πρόσφυγες στους οποίους δίνεται προστασία στην Ευρώπη θα πρέπει να αποδεχθούν πως θα κατανέμονται σε όλες τις χώρες της Ένωσης.

"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους πρόσφυγες να επιλέξουν ελεύθερα πού θέλουν να μείνουν – αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο", είπε.
"Δεν μπορεί επίσης να είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλουμε επιδόματα που προβλέπει η γερμανική νομοθεσία στους πρόσφυγες που έχουν κατανεμηθεί σε μία χώρα της ΕΕ και στη συνέχεια έρχονται έτσι κι αλλιώς στη Γερμανία", πρόσθεσε.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της ίδιας εφημερίδας, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ δήλωσε εξάλλου πως η Γερμανία φθάνει τα όριά της.
"Είναι αλήθεια: Η έλλειψη δράσης από την πλευρά της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση ωθεί ακόμη και τη Γερμανία στο όριο των ικανοτήτων της", είπε. "Δεν είναι τόσο πολύ ο αριθμός των προσφύγων όσο η ταχύτητα με την οποία φθάνουν που το κάνει τόσο δύσκολο για τα κρατίδια και τους δήμους να το αντιμετωπίσουν".

Ο Γκάμπριελ δήλωσε πως η Γερμανία και η Ευρώπη θα πρέπει μαζί να συγκεντρώσουν έως 1,5 δισεκ. ευρώ ως άμεση βοήθεια για την παροχή τροφής, στέγης και πάνω απ΄όλα για τη λειτουργία σχολείων στους μεγαλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ιορδανία και στον Λίβανο. Απηύθυνε έκκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις χώρες του Κόμπου να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες των καταυλισμών με το ίδιο ποσό. "Είναι απαράδεκτο εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ να διατίθενται για τη διάσωση τραπεζών μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά η διεθνής κοινότητα να μην μπορεί να συγκεντρώσει ακόμη και ένα τμήμα του ποσού αυτού για να σώσει ανθρώπους", είπε στην εφημερίδα ο Γκάμπριελ.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ συναντώνται αύριο στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακατανομή περίπου 160.000 αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ένωσης.
Ο γερμανός Επίτροπος της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag πως η Γερμανία θα πρέπει να μειώσει τα επιδόματα για τους αιτούντες άσυλο ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν τα σύνορά της.

"Οι πληρωμές στους αιτούντες άσυλο στη Γερμανία θα πρέπει να προσαρμοστούν έτσι ώστε να υπάρξει μια ορισμένη εναρμόνιση με τις πληρωμές σε άλλες χώρες της ΕΕ", είπε.
"Χρειαζόμαστε μια ορισμένη εναρμόνιση των χρηματικών ωφελημάτων για τους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη επειδή αν υπάρχει διαφορά μέσα στην ΕΕ, μπορεί να δημιουργήσει λανθασμένα κίνητρα", πρόσθεσε.

Ο ντε Μεζιέρ είπε πως η Γερμανία, που από το περασμένο Σαββατοκύριακο παραβλέπει προσωρινά τους ευρωπαϊκούς κανόνες σύμφωνα με τους οποίους οι μετανάστες που ζητούν άσυλο θα πρέπει να καταγράφονται στην πρώτη χώρα της ΕΕ που φθάνουν, θα πρέπει να επιστρέψει γρήγορα στις "κανονικές διαδικασίες".
Είπε, όμως, πως η Γερμανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για να διαχειριστεί έναν "πολύ μεγάλο αριθμό" προσφύγων μακροπρόθεσμα. Ορισμένοι προσποιούνται τους Σύρους με την ελπίδα να πάρουν άσυλο, είπε.