Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο επιδιώκει να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής

Ζητά τη λήψη αυστηρότερων μέτρων και την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να «καταπολεμηθεί πιο ξεκάθαρα η κατάχρηση παροχής ασύλου», όπως χαρακτηριστικά είπε, ζητά ο επικεφαλής του γερμανικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Επικρίνει την Ελλάδα

Ο Βέμπερ άφησε αιχμές για τη φύλαξη των συνόρων από την Ελλάδα και την Ιταλία, με αφορμή την αθρόα προσέλευση μεταναστών από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και την Αφρική, προτείνοντας να αναλάβει δράση η Frontex.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο Βέμπερ ζήτησε η Frontex να αναλάβει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. «Υπάρχουν κράτη που δεν καταφέρνουν να διασφαλίσουν τα εξωτερικά σύνορα», τόνισε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

«Στην περίπτωση που τα κράτη μέλη αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η Frontex θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει για την είσοδο των μεταναστών. Διαφορετικά δεν θα αποφασίζουν πλέον δημοκρατίες για την είσοδο μεταναστών, αλλά οι διακινητές και το χρήμα», εξήγησε ο επικεφαλής του ΕΛΚ.

Άσυλο ναι, αλλά μαζί με έλεγχο
Ο Βέμπερ ξεκαθάρισε ότι δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει καταφύγιο σε όσους διώκονται, όμως πρόσθεσε: «Τα εξωτερικά σύνορα είναι όπως η πόρτα ενός διαμερίσματος: εσύ αποφασίζεις σε ποιον θα επιτρέψεις την είσοδο και σε ποιον όχι». Ο ευρωβουλευτής έκανε επίσης λόγο για τη δημιουργία ευρωπαϊκών κέντρων υποδοχής στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αφρική. Θα ήταν «μια σωστή προσέγγιση για να περιοριστεί λίγο η εισροή μεταναστών».

Όχι στην κατάχρηση στην παροχή ασύλου
Παράλληλα ο Βέμπερ τάχθηκε υπέρ της «ξεκάθαρης καταπολέμησης» της κατάχρησης του δικαιώματος παροχής ασύλου και μάλιστα με μια «συγκεκριμένη πολιτική επαναπατρισμού» κάποιων μεταναστών. Η αναπτυξιακή βοήθεια που δίνεται σε αφρικανικές χώρες θα πρέπει να ενισχυθεί και ταυτόχρονα οι χώρες αυτές θα πρέπει «να δέχονται πίσω τους πολίτες τους που δεν γίνονται δεκτοί εδώ», εξήγησε ο ίδιος.