«Είναι καιρός να προχωρήσουμε μαζί καθώς μας ενώνει μια κοινή ιδεολογία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος, τονίζοντας ότι θα υλοποιηθεί το Μνημόνιο Συναντίληψης Ελλάδας -Κύπρου για τους αποδήμους.

Ο κ. Κόκκινος , ο οποίος βρίσκεται στην Λευκωσία για το Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, συναντήθηκε με τον επίτροπο προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων , Φώτη Φωτίου, επεσήμανε πως «ο Ελληνισμός είναι μια ιδέα που περιλαμβάνει την ειρήνη, τη δημοκρατία, τον ανθρωπισμό, αξίες δηλαδή που θα πρέπει να επικρατήσουν σε ολόκληρο τον κόσμο». Αυτό, σημείωσε, « πρέπει να γίνει και εδώ και στην Κύπρο όπου εν έτει 2015, το τοίχος του αίσχους, που είναι ντροπή για την Ευρώπη και τον κόσμο, παραμένει».

Ο κ. Κόκκινος εξέφρασε χαρά για το γεγονός ότι βρίσκεται για πρώτη φορά στην Κύπρο.
Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς σχετικά με το πώς οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν περαιτέρω για τα θέματα των αποδήμων σε συνάρτηση και με την προώθηση των εθνικών θεμάτων.
 
Επίσης, υπενθύμισε ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών ένα Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών για συνεργασία στα θέματα των αποδήμων, αναφέροντας ότι συμφώνησαν με τον κ. Κόκκινο «πολύ σύντομα να ξεκινήσει η υλοποίηση του».