Στην τελική ευθεία της έχει μπει η “D-Day” της Ελλάδας στο σημερινό Eurogroup, καθώς από το πρωί του Σαββάτου οι εξελίξεις τρέχουν.

Αρχικά, νωρίς το πρωί του Σαββάτου, αξιωματούχοι του Eurogroup επιβεβαίωσαν ότι πήραν στα χέρια τους την αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης από την πλευρά των Θεσμών, η οποία είναι θετική, και στη συνέχεια έγινε μια πρόσθετη επεξεργασία στο Euro Working Group.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Euro Working Group έδωσε την έγκριση του για την ελληνική πρόταση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι, ένας από τους… πολέμιους της Ελλάδας, ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, άφησε να εννοηθεί, με τις δηλώσεις του προσερχόμενος στο Eurogroup, ότι η συμφωνία με την Ελλάδα δεν απέχει πολύ.

Σύμφωνα με τoν κ. Σέλινγκ, το νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας θα έχει διάρκεια 3 ετών, και το ύψος του θα φτάσει στα επίπεδα των 72 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, δεν… ξέχασε τους αυστηρούς τόνους του, και ζήτησε από την Αθήνα να δεσμευτεί εμπράκτως για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και να προχωρήσει στην ψήφιση των προαπαιτούμενων από το ελληνικό Κοινοβούλιο άμεσα. 

Τι είπαν οι υπουργοί πριν από το Eurogroup

Προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup, υπουργοί Οικονομικών και αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την αλλαγή κλίματος υπέρ της Ελλάδας, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρηθούν.

Ο Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΠιέρ Μοσκοβισί σημείωσε με νόημα ότι θα πρέπει όλοι να δείξουν υπευθυνότητα, ενώ κάλεσε την Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύεται.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε: «Ελπίζω να υπάρξει σημαντική πρόοδος στη σημερινή συνεδρίαση για την Ελλάδα».

Σε εξαιρετικά σκληρή γραμμή εμφανίστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του πριν την έναρξη του Eurogroup. 

"Θα έχουμε εξαιρετικά δύσκολες διαβουλεύσεις, έχουμε να κάνουμε με κενά χρηματοδοτικά" ανέφερε ο Γερμανός υπουργός δείχνοντας τις διαθέσεις του.

"Μιλάμε για ένα καινούργιο τριετές πρόγραμμα και πρέπει να μιλήσουμε για τα θέματα που πηγαίνουν πέρα από τις συζητήσεις για το πρόγραμμα που δεν εξαντλήθηκε" σημείωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε "Δεν μπορεί να γίνει κούρεμα σύμφωνα με τις συνθήκες. Θα πούμε στους Ελληνες συναδέλφους ότι έχουμε κάνει τα πάντα για να μας δώσουν τις προτάσεις τους κι εκείνοι δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη".

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε:  «Υπάρχει πρόοδος, η Ελλάδα έδειξε προθυμία για συμφωνία, υπάρχουν ζητήματα και ανησυχίες, αλλά σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε το αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα μέσω του ESM».

Ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν τόνισε: «Η διαδρομή δεν είναι εύκολη, αλλά πρέπει να τα καταφέρουμε. Να συνεδριάσουμε με ανοιχτό μυαλό…».

Ο υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, Έρικ Βίεμπς δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα προς τα μπρος με τις προτάσεις που κατέθεσε, ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς η ελληνική πρόταση που βρίσκεται σήμερα υπό συζήτηση απορρίφθηκε πριν από μία εβδομάδα στο δημοψήφισμα. Πρέπει να γίνει ένα βήμα που θα ανακτά την εμπιστοσύνη, πρόσθεσε ο υπουργός της Ολλανδίας.

Την πάγια θέση της Κύπρου ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στο Eurogroup.O κ.Γεωργιάδης είπε ότι «η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης, γιατί όπως είπε, η Κύπρος θεωρεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα δημιουργήσει προοπτική για την Ελλάδα».
Ανέφερε ότι «οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε λιγότερο στη βάση του συναισθήματος και περισσότερο στη βάση της λογικής και των δύσκολων, αλλά αναγκαίων, αποφάσεων που δημιουργούν προοπτική».

Το καλό κλίμα φάνηκε από το πρωί

Το κλίμα ήταν εξαρχής θετικό, ταυτόχρονα όμως επισημάνθηκε ότι λόγω των μεγάλων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, αλλά και της επιδείνωσης της κατάστασης τις τελευταίες εβδομάδες, στην έκθεση αξιολόγησης των Θεσμών επισημαίνεται ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση. 

Η γερμανική εφημερίδα FAZ δημοσιεύει πληροφορίες για το κείμενο που έστειλαν οι Θεσμοί στο Eurogroup, και με το οποίο αξιολογούν θετικά την ελληνική πρόταση, ανοίγοντας ωστόσο παράθυρο για πρόσθετα μέτρα.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, οι Θεσμοί εκτιμούν ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί καλή βάση για διαπραγμάτευση, λόγω της επιδείνωσης των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα ωστόσο, θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που θέτει η Αθήνα, για το πρόγραμμα 2ετους οικονομικής βοήθειας μέσω του μηχανισμού στήριξης του ESM.

Μεταξύ άλλων, στο κείμενο των Θεσμών που επικαλείται η FAZ, γίνεται αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, τον ΦΠΑ στα νησιά, το Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό, υποστηρίζοντας ότι στους συγκεκριμένους τομείς καταγράφονται “κενά” ή “διαφορετικές προσεγγίσεις”, που θα πρέπει να αμβλυνθούν μέσα από συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. 

Ο Σόιμπλε θεωρούσε "ανοικτό" το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης

Σύμφωνα με ρεπορτάζ το οποίο δημοσιεύει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης γύρω από το θέμα της Ελλάδας, στο σημερινό Eurogroup.

“Το αποτέλεσμα είναι εντελώς ανοικτό. Οι υπουργοί θα συζητήσουν στο Eurogroup την αξιολόγηση των Θεσμών”, είναι η χαρακτηριστική αποστροφή που αποδίδεται σε εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.