Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βιέννη για τον εφοδιασμό του Κιέβου με ρωσικό αέριο, οι οποίες διεξάγονταν στη Βιέννη, κατέρρευσαν χθες, καθώς οι διαπραγματευτές δεν συμφώνησαν σε ένα τιμολογιακό πρόγραμμα για το προσεχές τρίμηνο.

Αντιπρόσωποι της Μόσχας, του Κιέβου και της Κομισιόν συναντήθηκαν στη Βιέννη για να συζητήσουν τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με αέριο την ημέρα που εξέπνεε το "χειμερινό πακέτο", η συμφωνία που είχε συναφθεί νωρίτερα φέτος.
"Δυστυχώς η ουκρανική πλευρά ανέφερε ότι το επίπεδο της έκπτωσης το οποίο προσφέρθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία δεν ήταν αρκετό", είπε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, κάνοντας λόγο για μια πολιτική απόφαση.
Η Ρωσία είχε προτείνει τη Δευτέρα να διατηρηθεί η τιμή του αερίου που διαθέτει στην Ουκρανία αμετάβλητη από το δεύτερο τρίμηνο, στα 247 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, με την έκπτωση να ανέρχεται στα 40 δολάρια. Όμως, διευκρίνισε ο Νόβακ, η ουκρανική αντιπροσωπεία ζήτησε η έκπτωση να φθάσει το 30%.

Η ουκρανική δημόσια επιχείρηση ενέργειας Naftogaz ανέφερε ότι θα πάψει να αγοράσει φυσικό αέριο από τη Ρωσία από 1ης Ιουλίου έως ότου συμφωνηθούν νέοι όροι, ενώ τόνισε ότι οι ποσότητες που μεταφέρονται μέσω του ουκρανικού εδάφους στην Ευρώπη δεν θα επηρεαστούν από την απόφασή της αυτή.

Η Ευρώπη αγοράζει περίπου το ένα τρίτο του αερίου που καταναλώνει σε ετήσια βάση από τη Ρωσία και περίπου η μισή από αυτή την ποσότητα διέρχεται μέσω της Ουκρανίας. Οι διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν επιδεινωθεί ραγδαία αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία πέρυσι τον Μάρτιο, εξέλιξη λόγω της οποίας η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε μια σειρά οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα.

"Η ουκρανική πλευρά δεν είχε κανέναν λόγο να διακόψει τις αγορές αερίου διότι η τιμή προσφοράς (...) ήταν απόλυτα ανταγωνιστική", επισήμανε ο Νόβακ. "Μπορεί να πρόκειται μόνο για μια πολιτική" απόφαση, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο υπουργός Ενέργεια και Άνθρακα της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Ντεμτσίσιν δήλωσε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο είναι αποφασισμένη να προμηθευτεί αέριο από άλλες πηγές και πρόσθεσε ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με τη Ρωσία θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο.

"Ασφαλώς δεν θέλουμε να το παρατείνουμε αυτό μέχρι την αρχή της περιόδου που χρειάζεται θέρμανση, δεν σχεδιάζουμε να το σύρουμε όλο αυτό μέχρι τον Οκτώβριο", επισήμανε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαμεσολαβεί στη διένεξη για την τιμή του αερίου ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο για πάνω από έναν χρόνο, ανέφερε ότι θα προετοιμάσει τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων.

"Όπως έδειξε η σημερινή συνάντηση τα μέρη βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς σε ανακοίνωσή του.