Πλοία τα οποία περιπολούν τη Μεσόγειο περισυνέλεξαν περισσότερους από 2.700 μετανάστες από υπερφορτωμένα και επικίνδυνα πλοιάρια τη Δευτέρα και οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης συνεχίζονται, γνωστοποίησε το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας.

Πλοία από διάφορες χώρες, περιλαμβανομένων εκείνων που συμμετέχουν στην επιχείρηση Triton της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έσπευσαν να βοηθήσουν 18 διαφορετικά πλεούμενα στα οποία είχαν επιβιβαστεί 2.741 μετανάστες, επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος.

Τουλάχιστον 300 μετανάστες, οι οποίοι είχαν διασωθεί πριν από δύο ημέρες, αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Σικελίας, το Ποτσάλο, όπου μεταφέρθηκαν με πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Οι αρχές μετέφεραν επίσης στην ξηρά μία σορό σε μεταλλικό φέρετρο.

Το θύμα σκοτώθηκε από τα πυρά που εξαπέλυσε μια ομάδα που ταξίδευε με άλλο πλεούμενο κοντά στις ακτές της Λιβύης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών, μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Δικαστήριο της Σικελίας διεξαγάγει έρευνα για το συμβάν.

Μεταξύ των πλοίων τα οποία διέσωσαν τους μετανάστες από την θάλασσα ήταν δεξαμενόπλοιο της δανέζικης εταιρείας Torm, το οποίο περισυνέλεξε 200 μετανάστες οι οποίοι ταξίδευαν στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης την Κυριακή και τους μετέφερε στην Ιταλία έπειτα από αίτημα των ιταλικών λιμενικών ακτών, επισήμανε η εταιρεία.