Εκτενή είναι τα σημερινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για την έκτακτη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών χθες για την Ελλάδα, με τα σχόλια να περιστρέφονται γύρω από τη διαπίστωση ότι πραγματοποιήθηκε πρόοδος στις συζητήσεις.

"Τελευταία ευκαιρία για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία", είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα έλαβε μια τελευταία ευκαιρία για να αποφύγει τη χρεοκοπία, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της χώρας συμφώνησαν κατά τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο κορυφής να παρουσιάσουν αποτελέσματα ως το πρωί της Πέμπτης.

Πάντως προς το παρόν, σχολιάζει η Welt, δεν είναι γνωστό τι επιπτώσεις θα έχει η νέα διορία, ως την Πέμπτη το πρωί, στους Έλληνες πολίτες, καθώς σημειώνει ότι ήδη έχουν αρχίσει να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες φοβούμενοι μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

"Διάσωση το τελευταίο λεπτό", είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Η εφημερίδα σημειώνει ότι λίγο πριν από το κλείσιμο της θύρας σημειώθηκε μια απρόσμενη τροπή: Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήρε τα εμπόδια και απευθύνθηκε στους πιστωτές του.

Προσθέτει, ωστόσο, πως απομένει μια δύσκολη αλλά εφικτή κούρσα προς την επίλυση της κρίσης. Ο Πολωνός πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ είχε συγκαλέσει τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο ώστε να αποφευχθούν "τα χειρότερα", δηλαδή ένα χαοτικό Graxident, κάτι το οποίο τελικά ίσως πετύχει, σχολιάζει η εφημερίδα.

Η Frankfurter Allgemeine χαρακτηρίζει από τη μεριά της τη χθεσινή σύνοδο έναν "δύσκολο τοκετό", ενώ η Suddeutsche Zeitung υπογραμμίζει ότι "τώρα ο Τσίπρας πρέπει να δράσει".

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν υπόψη τους σοβαρά την Αθήνα, όπως έδειξε η χθεσινή έκτακτη σύνοδος, όμως επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει τώρα επιτέλους να υιοθετήσει μέτρα περιορισμού των δαπανών.

Όμως σημειώνει η Suddeutsche Zeitung, η Αθήνα πρέπει να κερδίσει και πάλι τη χαμένη της αξιοπιστία και αυτό θα γίνει μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση υιοθετήσει επιτέλους μέτρα περιορισμού των δαπανών.