Δεν είναι η Ελλάδα το πρόβλημα της Ευρωζώνης αλλά το ίδιο το ευρώ που δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ σχολιάζει ο οικονομικός συντάκτης του Guardian Aditya Chakrabortty.

Ο Chakrabortty υποστηρίζει ότι «το κοινό νόμισμα έχει οδηγήσει σε μείωση των μισθών σε ολόκληρη την ήπειρο και έχει χτυπήσει τους εργαζόμενους στην κορυφαία οικονομία της (Ευρώπης) σκληρότερα» από οπουδήποτε.

Οσο για την ελληνική υπόθεση, την χαρακτηρίζει το «ελληνικό φιάσκο» που κάθε συζήτηση για αυτό «βασίζεται σε ένα έργο ηθικής», το οποίο θα μπορούσε να έχει τον τίτλο: «Η Άτακτη Ελλάδα ενάντια στην Ευρώπη των Ευγενών» και θέμα της θα ήταν πως «η ταραγμένη Ελλάδα δεν ανήκε ποτέ στο ευρώ και με το που μπήκε, έβαλε την Ευρώπη σε τεράστια προβλήματα, και τώρα πρέπει αυτή να βρει τη λύση τους».

«Ομως, υπάρχει ένα πρόβλημα σε όλη αυτή την ιστορία, όπως σε κάθε λαϊκό ηθικοπλαστικό μύθο: Καταστρέφει την επαφή με την πραγματικότητα. Η Αθήνα είναι απλώς το χειρότερο ξέσπασμα μιας πολύ μεγαλύτερης νόσου στο πλαίσιο της λειτουργίας του ευρώ. Επειδή το κοινό νόμισμα δεν λειτουργεί για τους απλούς Ευρωπαίους, από την κοιλάδα του Ρουρ μέχρι τη Ρώμη» υποστηρίζει ο αναλυτής της βρετανικής εφημερίδας.

«Η κρίση μου είναι πολύ πιο απλή: το σχέδιο του ευρώ δεν απέτυχε απλώς να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις των δημιουργών του, αλλά έκανε το ακριβώς αντίθετο, διαβρώνοντας το βιοτικό επίπεδο των απλών Ευρωπαίων. Και αυτό είναι αλήθεια ακόμη και για εκείνους που ζουν στη νούμερο 1 οικονομία της ηπείρου, τη Γερμανία». Από το 1999 οπότε και υιοθετήθηκε το κοινό νόμισμα έως και το 2013, χρονιά που η Ευρωζώνη βίωνε δραματικά την οικονομική κρίση. «Αυτό που μας βρήκε στο διάστημα των 14 ετών είναι ότι οι Γερμανοί εργαζόμενοι είδαν ελάχιστα να αυξάνονται οι μισθοί τους. Στη σύντομη ζωή του ευρώ, οι Γερμανοί τα πήγαν χειρότερα από ό,τι οι Γάλλοι, οι Αυστριακοί, οι Ιταλοί και πολλοί άλλοι στη Νότια Ευρώπη [...] Παρά το γεγονός ότι εκεί ο κόσμος εργάζεται και κάνει τη χώρα να ευημερεί όλο και περισσότερα είδαν ελάχιστα να ανταμείβονται οι προσπάθειές τους. Και αυτό είναι το μοντέλο της ηπείρου [...] Αυτό που έκανε το ευρώ είναι να κάνει τα προβλήματα των χαμηλών μισθών στη Γερμανία να καταστρέψουν ολόκληρη την ήπειρο. Εργαζόμενοι στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την υπόλοιπη ευρωζώνη τώρα υφίστανται μειώσεις από το επικό πάγωμα μισθών που κάνει η γιγαντιαία χώρα».

»Οποια κι αν ήταν τα ιδανικά της θεμελίωσης της ευρωζώνης, δεν ταιριάζουν με τη ζοφερή πραγματικότητα του 2015. Αυτή είναι η επανάσταση της Θάτσερ ή του Ρίγκαν στην οποία παραδόθηκε ολόκληρη η ήπειρος. Και όπως τότε, έτσι και τώρα, συνοδεύεται από την ιδέα πως δεν υπάρχει εναλλακτική για να προχωρήσει μια οικονομία ή για το ποια κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει ένας λαός».

Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα slideshow, το ευρώ έχει πλήρως αποτύχει και η Γερμανία έχει γίνει και αυτή θύμα της εν λόγω αποτυχίας, ενώ «το σόου» στα Eurogroup είναι μια «σκέτη υποκρισία».