Το όνομα ενός ισπανικού χωριού που μεταφράζεται ως «Φρούριο Σκοτώστε τους Εβραίους» άλλαξε όνομα μετά από δημοψήφισμα μεταξύ των κατοίκων και έγκριση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το Castrillo Matajudios έχει πλέον επανέλθει στον προηγούμενο τίτλο του, "Castrillo Mota de Judios" που σημαίνει "Κάστρο: Ο λόφος των Εβραίων".

Οι 50 κάτοικοι που ζουν στο χωριό ψήφισαν να αλλάξει το όνομα της περιοχής το περασμένο έτος.

Οι ιστορικοί εμφανίζονται διχασμένοι για τον τρόπο που πήρε το όνομα αυτό το μικρό χωριό στο οποίο πλέον δεν κατοικεί κανείς Εβραίος.

Κάποιοι πιστεύουν ότι οι Εβραίοι κάτοικοι φοβούμενοι το θάνατο και τις μαζικές εκτοπίσεις, βαπτίστηκαν χριστιανοί και θέλοντας να πείσουν τις αρχές ότι έχουν αποκηρύξει την πίστη τους άλλαξαν το όνομα του χωριού τους.

Άλλοι πάλι αναφέρουν ότι η υιοθέτηση του «Σκοτώστε τους Εβραίους»  έγινε σταδιακά λόγω της τοπικής προφοράς ή ίσως από ορθογραφικό λάθος!

Η Ισπανία εξακολουθεί να έχει ένα χωριό που ονομάζεται Valle de Matamoros, ή «κοιλάδα Σκοτώστες τους Μαυριτανούς"  που αναφέρεται στους βορειοαφρικανούς εισβολείς που κατέκτησαν μέρη της νότιας Ισπανίας, αλλά προς το παρόν, δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξει το όνομά του...