Πιο έντονη από ποτέ ήταν η παρέμβαση των ΗΠΑ στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στο ελληνικό θέμα. Οι Βρυξέλλες τη Δευτέρα πήραν κυριολεκτικά "φωτιά" αφού στο μεγαλύτερο μέρος της μέρας βρίσκονταν σε εξέλιξη συναντήσεις επί συναντήσεων και συνεδριάσεις. 

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζακ Λιου κάλεσε εκ νέου την ελληνική κυβέρνηση να κάνει μια "σοβαρή κίνηση" για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της, υποβάλλοντας αξιόπιστες προτάσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στην Ουάσινγκτον.

Ο Λιου συνομίλησε τηλεφωνικά τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Στη συνομιλία του με τον κ. Τσίπρα ο Τζακ Λιου "υπογράμμισε ότι είναι επείγον η Ελλάδα να κάνει μια σοβαρή κίνηση για να επιτευχθεί μια πραγματιστική συμφωνία με τους πιστωτές της και ότι η αποτυχία να επιτευχθεί μια συμφωνία θα δημιουργούσε άμεσα μεγάλες δυσκολίες για την Ελλάδα και αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία", είπε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ακόμη, ο Λιου εκτίμησε ότι εφόσον οι ελληνικές προτάσεις είναι αξιόπιστες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν "το έργο που τους αναλογεί", μεταβάλλοντας ελαφρώς τη θέση του.

Στις πρόσφατες δηλώσεις του για την Ελλάδα, ο Λιου ασκούσε πιέσεις αποκλειστικά στην Αθήνα και απέφευγε να αναφερθεί στον ρόλο της ΕΕ, ιδίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους.

Την Κυριακή, ο κ. Λιου συνομίλησε επίσης με τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στη μεταξύ τους επικοινωνία, συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στο ζήτημα της Ελλάδας, με τον  υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ να τονίζει την άμεση ανάγκη για την Ελλάδα να συμφωνήσει σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Λευκός Οίκος

Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ασχολούνται με την Ελλάδα και τους εταίρους» υποστήριξε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι αισιόδοξή ότι όλες οι πλευρές θα καταγράψουν πρόοδο».

Λαγκάρντ

Τηλεφωνική επικοινωνία με την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είχε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Αμερικανός υπουργός επισήμανε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να δουλέψουν ώστε να υπάρξει μία γρήγορη συμφωνία για την Ελλάδα.