Στις σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των εταίρων και των θεσμών προσέκρουσε η συμφωνία Ελλάδας-δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, η Κομισιόν και η Γαλλία έκριναν ως ικανοποιητικές τις νέες ελληνικές προτάσεις, αλλά στο Γιούρογκρουπ συνάντησαν την έντονη αντίδραση του Σόιμπλε, ο οποίος παραλίγο να τινάξει στον αέρα τη Σϋνοδο Κορυφής. Απέναντι στην πίεση του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών η ελληνική αντιπροσωπεία κατέστησε σαφές ότι δε θα δεχθεί μειώσεις στις συντάξεις, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και αύξηση του ορίου των απολύσεων. Οι υπουργοί Βαρουφάκης και Τσακαλώτος αρνήθηκαν επίσης κάθε ιδέα για αύξη του ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών. Όχι απάντησε η Ελλάδα και στην επιμονή Σόιμπλε να εφαμροστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. 

Ενόψει του αδιεξόδου ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά των θεσμών που προκάλεσαν νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Μάριο Ντράγκι ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτν Τουσκ ανέλαβε να μιλήσει με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές, ώστε η Σϋνοδος Κορυφής να ξεκινήσει όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένη στις 8μμ, ώρα Ελλάδος. Παρέμβαση είχαμε και από τον αμερικανικό παράτγοντα, καθώς όπως έγινε γνωστό υπήρξε και νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Λιου. 

Αισιόδοξος

Αισιόδοξος, πάντως, εμφανίστηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής δηλώνοντας: «Σκοπός μου η επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

«Δουλεύουμε νύχτα και μέρα γι' αυτό» λέει ακόμη ο πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με «tweet» της εκπροσώπου της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Ντάισελμπλουμ-Μοσκοβισί

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη Τύπου μετα την συνεδρίαση τόνισε ότι οι προτάσεις αποτελούν μία καλή βάση διαπραγμάτευσης αλλά θα πρέπει να αξιολογηθούν από το κλιμάκιο των Θεσμών, τότε "θα μπορούμε να έχουμε μία συμφωνία τις επόμενες ημέρες", όπως σημείωσε.

Στην ερώτηση αν θα υπάρξει και νέα Σύνοδος Κορυφής ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι υπάρχει μια Σύνοδος Κορυφής που θα γίνει σήμερα και ενδεχομένως να γίνει και την Πέμπτη αλλά θα υπάρξει πρώτα ένα έκτακτο Eurogroup. Όλα θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση των θεσμών.

O επίτροπος για την Οικονομία κ. Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε με την σειρά του ότι υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει αλλά είναι καλοδεχούμενο το βήμα της ελληνικής πλευράς να καταθέσει την παρούσα πρόταση. 

Νωρίτερα, προς αυτήν την κατεύθυνση να μην πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής έδειξαν οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, περιέγραψε ως “μη επαρκείς” τις νέες ελληνικές προτάσεις. “Δεν μπορώ να δω πώς θα προετοιμάσουμε τη Σύνοδο Κορυφής, σε ένα τέτοιο πλαίσιο”, προσέθεσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών.