Ενταση επικράτησε στη γερουσία της Ρώμης κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας. Ο πρόεδρος του σώματος Πιέτρο Γκράσο αποφάσισε ότι έπρεπε να συνεχιστεί η ψηφοφορία των τροπολογιών που αφορούν τη μελλοντική μορφή της Γερουσίας, προκαλώντας την αντίδραση των εκλεγμένων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.

Ενας γερουσιαστής της Λέγκας του Βορρά παρουσίασε έντονη δύσπνοια και ξάπλωσε ανάμεσα στα έδρανα, ενώ μια συνάδελφός του, της Νέας Κεντροδεξιάς, υπέστη θλάση στον ώμο. Ο Γκράσο, αρχικά, δεν διέκοψε τη συνεδρίαση, τονίζοντας ότι «έπρεπε να μπορέσουν να καταλάβουν όλοι τι ακριβώς συνέβαινε». Πείστηκε να το πράξει μόνον όταν γερουσιαστής της συντηρητικής παράταξης τον πλησίασε και σε έντονο τόνο του είπε ότι ο εκπρόσωπος της Λέγκα, Νουντσιάντε Κονσίλιο, είχε αισθανθεί άσχημα. Οι συνεχείς αυτές ψηφοφορίες οφείλονται στην απόφαση της κυβέρνησης Ρέντσι και της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας να προσπαθήσει να εξασφαλίσει το πρώτο «πράσινο φως» για τη μεταρρύθμιση της Γερουσίας, μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Η αντιπολίτευση, όμως, έχει καταθέσει πάνω από επτά χιλιάδες τροπολογίες. Ο πρόεδρος της Γερουσίας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με τη στάση της και τα προχθεσινά επεισόδια «παρεμποδίζει την ομαλή δημοκρατική ζωή της χώρας και πλήττει την ελευθερία του Ιταλού πολίτη». Από την πλευρά του, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το κόμμα Αριστερά Οικολογία και Ελευθερία και η Λέγκα του Βορρά στιγμάτισαν ως «απαράδεκτη» τη στάση του προέδρου της Γερουσίας και έκαναν γνωστό ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν εννοούν να πάρουν μέρος στις συνεδριάσεις της.

Ολη αυτή η εβδομάδα σημαδεύτηκε από ένταση λόγω της φιλοδοξίας της κυβέρνησης Ρέντσι να περικόψει δραματικά τις εξουσίες του σώματος. Στόχος είναι η μείωση του μεγέθους, του προϋπολογισμού και των εξουσιών της ιταλικής Γερουσίας, ώστε να απηχεί περισσότερο την ιδέα ενός συμβουλευτικού σώματος, όπως περιγραφόταν στο Σύνταγμα του 1946. Ηδη από την Τρίτη, γερουσιαστές αντάλλαξαν προσβολές στη διάρκεια της συζήτησης, η διαδικασία διακόπηκε πολλές φορές από τις ηχηρές ύβρεις, ενώ ορισμένοι από τους συμμετέχοντες απείλησαν να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Κατακραυγή από εξωτερικούς παρατηρητές

«Είναι ντροπιαστικό ότι, ενώ στην Ιταλία, που προσπαθεί να εμφανίσει εαυτήν ως ηγετική δύναμη στην Ευρώπη, μία συζήτηση μεταξύ αντιπροσώπων του λαού καταλήγει σε κάτι που μοιάζει με καβγά σε σχολικό προαύλιο», ανέφερε από την πλευρά του ο Αντριαν Ουίλσον, που μελετά την ιταλική πολιτική σκηνή στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου θεωρούν ότι ο Ρέντσι προσπαθεί να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια της κυβέρνησής του και των συμμάχων του, υποβαθμίζοντας την ισχύ των κοινοβουλευτικών σωμάτων.

Την Τετάρτη η συμπολίτευση μειοψήφησε στη διάρκεια της συζήτησης για την έγκριση του σχεδίου νόμου που αφορά τις επίμαχες θεσμικές αλλαγές. Μια τροπολογία που υπέβαλε η Λέγκα του Βορρά, με 154 ψήφους υπέρ, 147 κατά και 2 αποχές, η οποία ορίζει ότι τα μέλη της Γερουσίας μπορούν να συνεχίσουν να ασχολούνται με θέματα τα οποία αφορούν τη σφαίρα της ηθικής και της προσωπικής ζωής των πολιτών, εγκρίθηκε, παρά την αντίθεση της κυβέρνησης. Εκτός από το βάρος του συγκεκριμένου μέτρου, σχολιαστές στη Ρώμη τόνιζαν ότι πρόκειται για ένα πολιτικό μήνυμα, το οποίο προκαλεί νέες εντάσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας.