Το διοικητικό δικαστήριο της Τζακάρτα απέρριψε σήμερα την προσφυγή του Γάλλου Σερζ Ατλαουί, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο στην Ινδονησία για εμπόριο ναρκωτικών. Οι συνήγοροι του εξετάζουν νέες προσφυγές.
Ο 51χρονος Ατλαουί, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος εδώ και δέκα χρόνια στην χώρα αυτή, είχε προσφύγει κατά της απόρριψης από τον πρόεδρο της Ινδονησίας του αιτήματός του για την χορήγηση χάρης μετά την καταδίκη του σε θάνατο το 2007 για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

"Απορρίπτουμε την προσφυγή του", δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ούτζανγκ Αμπντουλάχ, επικυρώνοντας την απόφαση που είχε ληφθεί από πρωτοβάθμιο δικαστήριο.
"Επικυρώνουμε την απόφαση που έλαβε το δικαστήριο της Τζακάρτα στις 9 Απριλίου", πρόσθεσε ο δικαστής.

Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς παρόμοιες προσφυγές άλλων θανατοποινιτών στην Ινδονησία έχουν απορριφθεί στο παρελθόν από αυτήν την δικαστική αρχή.

Ο Ατλαουί προβλεπόταν αρχικά να εκτελεστεί στις 29 Απριλίου μαζί με άλλους οκτώ θανατοποινίτες για εμπόριο ναρκωτικών στο πλαίσιο διαφορετικών υποθέσεων --δύο Αυστραλοί, ένας Βραζιλιάνος, τέσσερις Αφρικανοί και ένας Ινδονήσιος-- αλλά το όνομά του αποσύρθηκε από τον κατάλογο την τελευταία στιγμή.

Οι ινδονησιακές αρχές είχαν αιτιολογήσει την ενέργειά τους αυτή επικαλούμενες την δικαστική αυτή διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη, ενώ την ίδια ώρα ασκούνταν διπλωματικές πιέσεις από την Γαλλία.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών που ανέλαβε το Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς απέστειλε επιστολή τον Απρίλιο στον Ινδονήσιο ομόλογό του στην οποία εξέφραζε την λύπη του για τις "σοβαρές δυσλειτουργίες της ινδονησιακής δικαιοσύνης" στην υπόθεση Ατλαουί.

Οι εκτελέσεις των θανατοποινιτών είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις παγκοσμίως, αλλά οι ινδονησιακές αρχές συνέχισαν να αναφέρονται και σε άλλες που θα ακολουθούσαν. Ωστόσο εδώ και περισσότερο από έναν μήνα δεν έχει θιγεί το ζήτημα των νέων εκτελέσεων.

Πριν ακόμη εκδοθεί η απόφαση αυτή του δικαστηρίου, οι συνήγοροι του είχαν ανακοινώσει ότι εξετάζουν άλλες προσφυγές, αν και σύμφωνα με την γενική εισαγγελία, η προσφυγή του αυτή ήταν το τελευταίο ένδικο μέσο που είχε στην διάθεσή του.

Ο Αλταουί, ηλεκτροσυγκολλητής στο επάγγελμα, υποστηρίζει ότι εγκατέστησε βιομηχανικά μηχανήματα σε ένα, όπως πίστευε, εργοστάσιο ακρυλικών, το οποίο ήταν στην πραγματικότητα ένα παράνομο εργαστήριο παρασκευής της ναρκωτικής ουσίας έκστασι.