Τηλεφωνική επικοινωνία είχε πριν λίγο ο ελληνας πρωθυπουργός με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ αλλά και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τους ενημέρωσε για την αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση δίνει καθαρή λύση στο πρόβλημα και δεν το μεταθέτει στο μέλλον. Η πρόταση αυτή θα εξεταστεί εκ νέου από τους εταίρους. Σήμερα το βράδυ θα ταξιδέψει ο πρωθυπουργός προς τις Βρυξέλλες για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής. 

Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με πιέσεις και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ένα 24ωρο πριν τη «Μεγάλη Δευτέρα»  για τη χώρα. Η συνεδρίαση του Eurogroup και η Σύνοδος Κορυφής που θα ακολουθήσει θα κρίνουν πολλά για την εξέλιξη του ελληνικού ζητήματος.

Από την Κομισιόν, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και την Ουάσινγκτον το σήμα που εκπέμπεται είναι το ίδιο: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα, η Ελλάδα πρέπει πάρει αποφάσεις, να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Οι περισσότεροι τονίζουν οτι ένα Grexit θα είναι καταστροφικό για την ίδια την Ελλαδα και τους Ελληνες και δευτερευόντως για την παγκόσμια οικονομία.

Η τελευταία παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου είναι ενδεικτική. Ο κ. Λιου έκανε λόγο για καταστροφικές συνέπειες για τους Έλληνες σε περίπτωη εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

«Στην Ελλάδα οι συνέπειες από μια αποτυχία θα ήταν τρομακτικές,με  απίστευτη μείωση στην οικονομική δραστηριότητα. Αυτοί θα νιώσουν πρώτοι το βάρος από μια τέτοια αποτυχία» ανέφερε ο κ. Λιού μιλώντας στην εκπομπή “CNN’s Fareed Zakaria GPS” και τόνισε ότι «το βάρος είναι στην Ελλάδα. Η καλύτερη λύση για τη χώρα θα είναι να πάρει ορισμένες σκληρές αποφάσεις» έστειλε το μήνυμα στην Αθήνα ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ.

Μετά το τελεσίγραφο Τουσκ στο οποίο αποτύπωσε την άποψη ότι μόνο το σχέδιο των δανειστών είναι εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό, αλλά και την απογοήτευση του  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την στάση της κυβέρνηση και την συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ολοένα και περισσότερο  δείχνουν την έξοδο της χώρας απο την ευρωζώνη και τους ευρωπαικούς θεσμούς.

Πιο σκληρός ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος παρά την πρόθεσή του να κάνει τα πάντα για να μην φτάσουμε σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη - σε δηλώσεις του στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung - προσθέτει ότι «δεν γίνεται να βγει κανείς από την Ευρωζώνη, να μην πληρώσει τα χρέη του, αλλά να περιμένει ότι θα εξακολουθήσουν να ρέουν γενναιόδωρα τα χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».