Χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν χθες, Κυριακή, το κέντρο του Μόντρεαλ, καθώς η Αρμενική Κοινότητα οργάνωσε την πορεία μνήμης για τα 100 χρόνια απο την Αρμενική γενοκτονία. Οπως αναφέρουν τα καναδικά μέσα ανημέρωσης, «οι Τούρκοι Οθωμανοί ξεκλήρισαν 1,5 εκατομμύριο Αρμενίους πριν απο ένα αιώνα».

Ο δήμαρχος του Μοντρεαλ Ντενί Κοντέρ και πλήθος τοπικών πολιτικών έλαβαν μέρος στην ειρηνική πορεία μνήμης, που ξεκίνησε απο το πάρκο του Γουέστ Μάουντ φτάνοντας με σημαίες μέχρι την όπερα του Μόντρεαλ.

Η εβραϊκή κοινότητα, η κοινότητα της Ρουάντα, καθώς και άλλες κοινότητες, όπως η ουκρανική και η μαλαισιανή έδωσαν το παρόν τιμώντας τη μνήμη της γενοκτονίας.

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Καναδά έχουν αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι δεν επρόκειτο για γενοκτονία.

Ενόχληση της Τουρκίας έχει προκαλέσει η σθεναρή στάση του Καναδά για το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας, καθώς το το καναδικό κοινοβούλιο υιοθέτησε, στις 24 Απριλίου, με στήριξη από όλα τα κόμματα, το ψήφισμα υπ'αριθμόν M-587, ύστερα από πρωτοβουλία του βουλευτή του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, Μπράντ Μπάτ, με το οποίο ο Απρίλιος χαρακτηρίζεται ως ο μήνας μνήμης και καταδίκης των Γενοκτονιών.

Ο Υπουργός Πολυπολιτισμού Τζέισον Κένι εξάλλου υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η ιστορική μνήμη επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της καναδικής κυβέρνησης και των μελλοντικών γενεών για τα διδάγματα από τις γενοκτονίες που έχουν διαπραχθεί στον κόσμο με στόχο τη αποφυγή τους.

Επιπλέον στη δήλωσή του για την επέτειο των 100 χρονων απο την Αρμενική Γενοκτονία ο Τζέισον Κένι σημείωσε τη συνεισφορά ανθρώπων από όλον τον κόσμο οι οποίοι ήρθαν στον Καναδά και βοήθησαν στην οικοδόμηση της χώρας τονίζοντας πως γενοκτονίες όπως η Αρμενική, της Ρουάντας και το Ολοκαύτωμα έχουν επηρεάσει πολλούς Καναδούς.

O καναδός υπουργός κατέληξε στη δήλωσή του επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία η ιστορική μνήμη, για την αναγνώριση των γενναίων επιζησάντων, για την αναγνώριση των θυμάτων, για την αποφυγή μελλοντικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας αλλά και για την καταπολέμηση κάθε είδους προκατάληψης και μίσους.