Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των Γάλλων δεν θα επιθυμούσαν ο Φρανσουά Ολάντ να είναι εκ νέου υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2017, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών διακυβέρνησης της χώρας.

Τα αρνητικά ποσοστά οφείλονται στους χειρισμούς του γάλλου προέδρου στους τομείς της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου CSA, για λογαριασμό της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Atlantico, το 81% των ερωτηθέντων βλέπουν «αρνητικά» τη θητεία του Ολάντ στην εξουσία.

«Οι λόγοι ποικίλλουν» λέει ο επικεφαλής των πολιτικών δημοσκοπήσεων του CSA Ιβ-Μαρί Καν, εξηγώντας: «Η έλλειψη θετικών επιδόσεων στην οικονομία και τις κοινωνικές υποθέσεις έχει σημαντικό αντίκτυπο, ενάμιση χρόνο μετά την εκπνοή της προθεσμίας για αντιστροφή της καμπύλης ανεργίας. Η αύξηση της δημοσιονομικής πίεσης και η μείωση της αγοραστικής δύναμης επίσης συμβάλλουν στο αρνητικό συναίσθημα» των ψηφοφόρων.

Ο Ολάντ κατάφερε να αυξήσει την δημοτικότητά του χάρη στους χειρισμούς του μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Ιανουάριο. Το 32% των ερωτηθέντων να εκτιμά σήμερα ότι διαθέτει προεδρικές ικανότητες, όπως θάρρος και αποφασιστικότητα.

Ωστόσο, ο Ολάντ θα πρέπει να επιτύχει θετικά αποτελέσματα στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα για να καταφέρει να διατηρήσει τα υψηλά ποσοστά δημοτικότητας μέχρι τις επόμενες εκλογές, σχολιάζει ο Καν.

Ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία αυξήθηκε εκ νέου τον Μάρτιο, γεγονός που δείχνει ότι τα οικονομικά στοιχεία, που σταδιακά βελτιώνονται, δεν έχουν ακόμη μεταφραστεί σε οφέλη στην αγορά εργασίας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Ο Ολάντ έχει δηλώσει ότι δεν θα επιδιώξει νέα θητεία το 2017 αν το ποσοστό της ανεργίας δεν έχει μειωθεί αισθητά μέχρι τότε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για τον Μάρτιο, το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία ήταν 10,6% σε σχέση με το μέσο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη που ήταν 11,3%.