Με απαξίωση αντιμετώπισε ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, τη πρόταση του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για τερματισμό του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων της Κύπρου.

Σε συνέντευξη του στη τουρκική εφημερίδα «Σταρ» ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως οι εγγυήσεις δεν μπορούν να τερματιστούν με μία μονομερή δήλωση της Ελλάδας, καθώς υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες. Υποστήριξε ότι λόγο έχουν η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία και η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (ψευδοκράτος). Υποστήριξε ακόμα πως το θέμα των εγγυήσεων δεν είναι θέμα που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και υποστήριξε πως η ασφάλεια της Κύπρου συνδέεται άμεσα με τις εγγυήσεις της Τουρκίας.


«Τσιγκούνηδες» οι Ελληνοκύπριοι

Ο κ. Ακιντζί στη πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάδειξη του στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι «τσιγκούνηδες» στο διαμερισμό της εξουσίας με τους Τουρκοκύπριους και δεν μπορεί να αποδεχθεί την άποψη της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με την οποία «εγώ είμαι το κυρίαρχο κράτος (Κυπριακή Δημοκρατία) και εσείς είστε πολίτες μου (Τουρκοκύπριοι)».

Κατά τον κ. Ακιντζί, αν η ελληνοκυπριακή πλευρά χωνέψει ότι είναι ίση με την τουρκοκυπριακή, τότε θα έχει ξεπεραστεί το πιο σημαντικό εμπόδιο. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα «αλαζονείας» της ελληνοκυπριακής πλευράς τη τριμερή συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου λέγοντας πως πρωτοβουλία αυτή είναι ένδειξη της λογικής στην ελληνοκυπριακή πλευρά «η μόνη κυρίαρχη δύναμη είμαστε εμείς». Χαρακτήρισε λανθασμένη αυτή τη συμπεριφορά λέγοντας πως το φυσικό αέριο είναι κοινός πλούτος και των δύο κοινοτήτων και θα μπορούσε είναι μια καλή χρηματοδότηση για τη λύση. Σημείωσε επίσης πως είναι λάθος να αποτελούν αιτία διαμάχης αυτοί οι πόροι οι οποίοι δεν βγήκαν ακόμη στην επιφάνεια.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε αρκετά σημεία της συνέντευξης του εξισώνει το ψευδοκράτος με τη Κυπριακή Δημοκρατία λέγοντας ότι είναι τα δύο ιδρυτικά κρατίδια του νέου κράτους που θα προκύψει από τη λύση.


Θέλει περισσότερα

Ο Μουσταφά Ακιντζί έδειξε να μην ικανοποιείται με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που εξήγγειλε μονομερώς ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης λέγοντας πως πρέπει να γίνουν περισσότερα όπως η άρση του λεγόμενου «εμπάργκο» προς το ψευδοκράτος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το λεγόμενο «εμπάργκο» δεν έχει επιβληθεί από τη Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά από την ίδια τη Τουρκία λόγω της κατοχής και του γεγονότος ότι είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος. Ως εκ τούτου καμία άλλη χώρα δεν μπορεί αν έχει διπλωματικές, οικονομικές, πολιτιστικές, εμπορικές και άλλες σχέσεις με ένα παράνομο «κράτος».

Ο Μουσταφά Ακιντζί θεωρεί επίσης άκομψο εκ μέρους του κ. Αναστασιάδη ότι ανακοίνωσε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από τα ΜΜΕ. Σε σχέση με τους χάρτες που ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ότι θα δώσει στη Τουρκοκυπριακή πλευρά για να αποναρκοθετήσει περιοχές που είχαν δημιουργηθεί ναρκοπέδια πριν το 1974, ο κ. Ακιντζί είπε ότι είναι ένα θέμα που αφορά την ανθρώπινη ασφάλεια και οι χάρτες αυτοί έπρεπε να είχαν δοθεί πριν πολύ καιρό. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η Τουρκική πλευρά αρνείται να δώσει χάρτες με τα ναρκοπέδια, ακόμα και σήμερα.


Προτεραιότητα το Κυπριακό

Ο Μουσταφά Ακιντζί στη συνέντευξή του ανέφερε ότι από δω και πέρα, το πιο σημαντικό ζήτημα στην ατζέντα θα είναι το Κυπριακό. «Από το 1968» ανέφερε «είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις. Η ελπίδα μας είναι η διαδικασία αυτών των διαπραγματεύσεων να έχει θετικό αποτέλεσμα το 2015. Συζητήσαμε αυτό το θέμα και με τον κ. Αρίντς (Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Τουρκίας) και το αίτημα της Άγκυρας είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα ο κ. Αρίντς είπε ότι μετά από αυτές τις εκλογές αυξήθηκε ακόμη περισσότερο η ελπίδα του».

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στην τουρκική κοινή γνώμη: «Από εδώ απευθύνω έκκληση στην Τουρκία. Δεν έχω κρυφή ατζέντα, αυτό που λέω αυτό να γίνεται αντιληπτό, να μην το παίρνουν διαφορετικά. Με τον ίδιο τρόπο που θα τηρήσω ίσες αποστάσεις απέναντι στα πολιτικά κόμματα στην ‘ΤΔΒΚ’ (ψευδοκράτος), θα τηρήσω την ίδια στάση και απέναντι στις πολιτικές δομήσεις της Τουρκίας».