Δεν διαψεύδει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel που το θέλει να έχει ετοιμάσει εσωτερική έκθεση (non-paper) για το ενδεχόμενο «διαχειρίσιμης» εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Πάντα εξετάζουμε διαφορετικά σενάρια για διαφορετικές χώρες, αυτό είναι μέρος της δουλειάς μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέι Ράις, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Τόνισε ωστόσο πως το Ταμείο δεν αναμένει Grexit, καθώς η κύρια και «βασική θέση» (baseline position) του είναι ότι η χώρα μας θα παραμείνει στη νομισματική ένωση, με δεδομένες και τις αλλεπάλληλες σχετικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε εκ νέου πως το Ταμείο απαιτεί ένα «σε βάθος πακέτο» (comprehensive pagkage) συμφωνημένων αλλαγών προτού εκταμιευθούν χρήματα στήριξης, τονίζοντας πως δεν αρκούν «μερικά μέτρα» ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Είπε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, όμως απέφυγε να κάνει κάποια εκτίμηση για το πότε θα είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο κ. Ράις δεν τοποθετήθηκε σχετικά με τα εισπρακτικά μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο, λέγοντας πως δεν τα γνωρίζει, και πως οι σχετικές συζητήσεις θα γίνουν στο Brussels Group.

Επισήμανε πως οι μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ «δεν είναι κάτι καινούργιο», σε μια έμμεση αναφορά στα γνωστά «αγκάθια» αναφορικά με την εργασιακή νομοθεσία και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Υπογράμμισε πάντως πως το Ταμείο περιμένει «ευέλικτο» και είναι «ανοιχτό» σε εναλλακτικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, «εφόσον αυτές πετυχαίνουν τους στόχους του προγράμματος».

Ο κ. Ράις απέφυγε να κάνει κάποια εκτίμηση για τις ταμειακές ανάγκες της Αθήνας, και το πότε η κυβέρνηση θα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της. Εξήγησε πως το Ταμείο δεν έχει στη διάθεσή του τα απαραίτητα στοιχεία για να αξιολογήσει τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση «καταβάλει κάθε προσπάθεια» για να πληρώσει εγκαίρως τα χρέη της.

Η χώρα μας θα πρέπει να καταβάλει στο Ταμείο περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ στις 6 Μαΐου και ακόμα περίπου 750 εκατ. στις 12 Μαΐου.