Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε σήμερα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία (ΟΑΣΕ) στην Ευρώπη για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Γάλλου δημοσιογράφου Εντουάρ Περέν, ο οποίος αποκάλυψε το αποκαλούμενο σκάνδαλο LuxLeaks, υπενθυμίζοντας ότι η ερευνητική δημοσιογραφία είναι "ένας από τους πυλώνες της ελευθερίας του Τύπου".

"Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να ενημερώνουν για θέματα που ενδιαφέρουν το κοινό χωρίς να φοβούνται ότι θα διωχθούν ποινικά, ότι θα φυλακιστούν ή θα υποστούν άλλες κυρώσεις", υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθεροτυπία Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

"Η ερευνητική δημοσιογραφία είναι ένας από τους πυλώνες της ελευθεροτυπίας", υπενθύμισε, διευκρινίζοντας ότι έχει απευθύνει μια επιστολή για το θέμα αυτό στον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπόρν.

Την περασμένη εβδομάδα ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του Εντουάρ Περέν από τις αρχές του Λουξεμβούργου για κλοπή ή συνέργεια σε κλοπή, αφού αποκάλυψε έγγραφα που προέρχονταν από τον ελεγκτικό οίκο PricewaterhouseCoopers (PwC), μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής λογιστικών υπηρεσιών στον κόσμο. Στα έγγραφα που διέρρευσαν στον Τύπο αποκαλύπτονταν οι μυστικές φορολογικές συμφωνίες που είχε συνάψει το Λουξεμβούργο με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες την εποχή που πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της χώρας ήταν ο νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το σκάνδαλο LuxLeaks ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2014, μετά τη δημοσίευση των εγγράφων αυτών από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). Ένα μέρος τους ωστόσο είχε παρουσιαστεί το 2012 σε μια εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού France 2 με το οποίο συνεργαζόταν ο Εντουάρ Περέν.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται επίσης και δύο πρώην συνεργάτες του PwC.