Σοκ προκάλεσε η δήλωση της προέδρου του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν, η οποία δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde οτι ελπίζει στη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας στις 25 Ιανουαρίου.

Η Μαρίν Λεπέν δηλώνει υπέρ της ένωσης και της συμφιλίωσης της Αριστεράς με την άκρα Αριστερά: «Έχει δημιουργηθεί ένα ρήγμα στην Ευρώπη μεταξύ των οπαδών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτών που της αντιστέκονται. Σέβομαι την θέση όσων δεν θέλουν να ακολουθήσουν τους κανόνες της Ευρώπης και των χρηματοοικονομικών αγορών της. Αυτό βεβαίως δεν με κάνει οπαδό της Αριστεράς. Διαφωνώ με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και κυρίως σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό. Από την άλλη θα δεχόμασταν κάλλιστα τη νίκη τους».

Η Λεπέν εκτιμά ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών. Ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ τεθεί υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η στήριξη σε μια αντίπαλη πολιτική οικογένεια είναι θέμα τακτικής και στρατηγικής. Δεν πρόκειται να γενικευθεί.

Με το ίδιο επιχείρημα, η Μαρίν Λεπέν εύχεται «ένα τμήμα του Λαϊκού Κόμματος που βρίσκεται στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή στην Ισπανία να έχει το κουράγιο να μην επιμείνει να στηρίζει την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Αυτή η τοποθέτηση της Μαρίν Λεπέν, γράφει η Le Monde, της επιτρέπει, για μια ακόμη φορά, να ανακατεύει την τράπουλα. «Το γεγονός ότι στηρίζει ένα κόμμα της άκρας αριστεράς δεν είναι αθώο. Πρόκειται για ακόμη ένα στοιχείο της στρατηγικής της αποδαιμονοποίησης του δικού της ακροδεξιού κόμματος. Γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η σύγχυση τόσο δυσκολότερο είναι να καταλάβει κανείς ότι το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο, είναι ακροδεξιό», σχολιάζει η εφημερίδα.

Επίσης, στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, της δίνει περισσότερες αποστάσεις από το κόμμα της Χρυσής Αυγής. «Στην Ισπανία και στην Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει το αντίστοιχο του δικού μας κόμματος Εθνικό Μέτωπο, η άκρα αριστερά παίρνει τη θέση μας», δηλώνει η Μαρίν Λεπέν, σοκάροντας τους πάντες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μαρίν Λεπέν ψάχνει στηρίγματα στα αριστερά της αριστεράς, γράφει η Le Monde. Hδη από το 2000 δήλωνε ότι «οι διεθνιστές θέτουν τα σωστά ερωτήματα, αλλά δίνουν τις λάθος απαντήσεις».

Στην παράδοξη αυτή δήλωση της Λεπέν, απάντησε το ΠΑΣΟΚ μέσω της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, την κα. Εύα Καϊλή. Ειδικότερα, η κα. Καϊλή εκφράζει την ελπίδα της να αρνηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος. Η ίδια καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθεί τη στήριξη και να αποφύγει έτσι «την κατάταξή του στα κόμματα που αποτελούν απειλή για την Ευρωπαϊκή Οικογένεια και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα των πολιτών».