Μεγάλος αριθμός μη εκραγέντων πυραύλων και βομβών είναι σκορπισμένα στους ποταμούς Δούναβη και Σάβα από την εποχή των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας και διεξάγονται έρευνες και σε άλλους υδάτινους διαύλους, όπου υπάρχουν υποψίες για μόλυνση από εκρηκτικά διαφόρων τύπων, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ ο επικεφαλής του σερβικού Κέντρου Δράσης κατά των Ναρκών Μπράνισλαβ Γιοβάνοβιτς.

Μη εκραγέντες πύραυλοι και βόμβες βρίσκονται κοντά στις γέφυρες Μπογκόγεβο-Ερντούτ και Μπάτσκα Παλάνκα-Ίλοκ, αντίθετα προς τη ροή του ποταμού στη γέφυρα Σλόμποντα και κατά τη φορά του ποταμού στη σιδηροδρομική γέφυρα, στο Νόβι Σαντ, κοντά στο λιμάνι του Πάντσεβο, μεταξύ του Ρίτοπεκ και του Ιβάνοβο, κοντά στη γέφυρα Σμεντέρεβο-Κόβιν, κοντά στο λιμάνι του Πράχοβο, στο Σάμπατς, και σε δύο άλλα μέρη στο Ομπρένοβατς, κοντά στον σταθμό ηλεκτρισμού και κοντά στο εργοστάσιο του Μπάριτς, εξήγησε ο κ. Γιοβάνοβιτς.

"Διεξάγεται, επίσης, έρευνα κατά μήκος των υδάτινων διαύλων της Σερβίας, όπου υπάρχουν υποψίες για μόλυνση από διάφορα είδη υλικού που δεν έχει εκραγεί, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση του κινδύνου" επεσήμανε ο κ. Γιοβάνοβιτς, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92, επικαλούμενος το τηλεγράφημα του Τανγιούγκ.

Υπάρχουν υποψίες ότι στον ποταμό Σάβα υπάρχουν νάρκες που δεν έχουν εκραγεί κοντά στο χωριό Γέμεν, από την περίοδο της κρίσης (1991-1995), παρατήρησε.

Διευκρίνισε δε, ότι δεν πρόκειται για υλικό μόνο από την περίοδο των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών, αλλά και από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.