Ο 24χρονος Λασανά Μπατιλί είναι από το Μάλι και κλείνει σύντομα εννέα χρόνια στη Γαλλία: Επιπλέον, ήταν ο υπάλληλος του σούπερμαρκετ στο Παρίσι, στο οποίο είχαν σκοτωθεί τέσσερα άτομα και είχαν πιαστεί όμηροι υπάλληλοι και πελάτες από τον Αμεντί Κουλιμπαλί, ο οποίος είχε κρύψει έξι άτομα σε ψυγείο στο υπόγειο.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως επισπεύδει την αίτησή του για πολιτογράφηση και θα τον κάνει γάλλο υπήκοο την Τρίτη, σε «τελετή υποδοχής» από τον υπουργό Mπερνάρ Καζνέβ.

Την ώρα της εισβολής του ενόπλου στο σούπερμαρκετ το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, ο Μπατιλί βρίσκοταν σε υπόγειο χώρο αποθήκης. Έξι άτομα, προσπαθώντας να διαφύγουν, έφτασαν στην αποθήκη και όταν ο Μπατιλί άκουσε τους πυροβολισμούς τους έβαλε σε αποθήκη-ψυγείο, κλείνοντας την ψύξη.

Οι όμηροι τον ρώτησαν πώς μπορούν να διαφύγουν και εκείνος τους πρότεινε τον ανελκυστήρα εμπορεύματων. Οι όμηροι το θεώρησαν πολύ ριψοκίνδυνο, αλλά εκείνος όχι και βγήκε από το σούπερμαρκετ.

Βγαίνοντας, έδωσε χρήσιμες πληροφορίες στους αστυνομικούς που είχαν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται, για τη διάταξη των χώρων του καταστήματος αλλά και την κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί.

Ο μουσουλμάνος Μπατιλί είπε χαρακτηριστικά πως «δεν έσωσα Εβραίους, έσωσα ανθρώπους». Ο Καζνέβ τον επαίνεσε το θάρρος του, ενώ τις προηγούμενες ημέρες δέχτηκε και τα συγχαρητήρια του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.