Επεισόδια και συγκρούσεις στο πανεπιστήμιο UCLA στην Καλιφόρνια και αστυνομική έφοδος στο Columbia, που είχε σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη δεκάδων διαδηλωτών, συνέθεσαν το σκηνικό στα δύο μεγάλα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών νωρίς τα ξημερώματα της Τετάρτης, με το «κύμα ταραχών» να σημειώνεται πως έχει «επεκταθεί» σε τουλάχιστον 30 ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ.

Στην πανεπιστημιούπολη του UCLA στην Καλιφόρνια, φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του Ισραήλ, όταν οι δεύτεροι επιχείρησαν να διαλύσουν σκηνές που είχαν στήσει οι πρώτοι, με συνέπεια να αναπτυχθούν αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να κατευναστούν οι εντάσεις.

Μάλιστα, πλάνα που κυκλοφόρησαν από την τοπική ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία του ABC, έδειχναν ανθρώπους να κρατούν ξύλα και κοντάρια, επιχειρώντας να διαλύσουν τα αυτοσχέδια οδοφράγματα που είχαν στήσει οι φιλοπαλαιστίνιοι.

LIVE: Dueling group of protesters clash on UCLA campus


Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ από μαχητές της Χαμάς και η ισραηλινή επίθεση που ακολούθησε στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη έκρηξη ακτιβισμού μεταξύ των φοιτητών στις ΗΠΑ, μετά τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις του 2020. Μάλιστα, με τις συγκεντρώσεις να εξαπλώνονται σε δεκάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ τις τελευταίες μέρες, η αστυνομία έχει κληθεί να επέμβει για την καταστολή τους.

Έτσι, το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες ανέφερε στο Twitter ότι ανταποκρίθηκε στο αίτημα του UCLA «λόγω πολλαπλών πράξεων βίας εντός του μεγάλου καταυλισμού στην πανεπιστημιούπολη τους», για την αποκατάσταση της τάξης και τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δημοτική σύμβουλος του Λος Άντζελες Katy Yaroslavsky, στην περιφέρεια της οποίας ανήκει το UCLA, έγραψε στο Twitter πως «όλοι έχουν δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και της διαμαρτυρίας, αλλά η κατάσταση στην πανεπιστημιούπολη του UCLA είναι εκτός ελέγχου και δεν είναι πλέον ασφαλής».

ΗΠΑ: Αστυνομική έφοδος και πάνω από 280 συλλήψεις στο Columbia


Η αστυνομία της Νέας Υόρκης (NYPD) επενέβη, στο μεταξύ, τα ξημερώματα της Τετάρτης στην πανεπιστημιούπολη του Columbia, όπου διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων είχαν κλειστεί στο κτίριο.

Όχημα της αστυνομίας εφοδιασμένο με σκάλα πλησίασε το κατειλημμένο κτίριο και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν αστυνομικούς να ανεβαίνουν και να παραβιάζουν παράθυρο στον δεύτερο όροφο για να μπουν στο εσωτερικό.

columbia_syllipseis28655151-011
columbia_syllipseis28655117-001
columbia_syllipseis28655556-007
columbia_syllipseis28655122-010
columbia_syllipseis28655557-005
columbia_syllipseis28655123-008
columbia_syllipseis28655548-006
columbia_syllipseis28655121-003
columbia_syllipseis28655120-009
columbia_syllipseis28655119-004
columbia_syllipseis28655156-012

Περίπου 300 άτομα συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο Columbia την Τρίτη, αφού η αστυνομία με εξοπλισμό ταραχών εισέβαλε σε κτίριο της πανεπιστημιούπολης στο οποίο είχαν οχυρωθεί φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές, εκκενώνοντας την ιδιοκτησία, αναφέρουν πηγές των αρχών επιβολής του νόμου στο CNN. Υπήρξαν δεκάδες επιπλέον συλλήψεις που έγιναν αρκετά τετράγωνα βόρεια στο City College της Νέας Υόρκης, λένε οι ίδιες πηγές στο αμερικανικό δίκτυο.

Ειδικότερα, από τα περίπου 300 άτομα που συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης μέσα και έξω από ένα κτίριο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, οι περισσότερες συλλήψεις αφορούσαν άτομα από το City College, δήλωσε ο John Chell, επικεφαλής των περιπολιών της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη με αξιωματούχους της πόλης.

Υπάρχουν 282 συλλήψεις που σχετίζονται με τη διάρρηξη του Hamilton Hall, εκ των οποίων 173 άτομα από το City College και 109 άτομα από το Πανεπιστήμιο Columbia, δήλωσε ο Chell.

Ο Chell δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να προσδιορίζουν τον ακριβή αριθμό των συλληφθέντων που δεν είχαν σχέση με τα δύο πανεπιστήμια.
 

Police enter Columbia University and arrest protesters


Σημειώνεται πως μετά το Πανεπιστήμιο Columbia, οι αστυνομικοί του NYPD κατευθύνθηκαν στο City College που βρίσκεται στο Χάρλεμ, προκειμένου και εκεί να απομακρύνουν τους φοιτητές που διαμαρτύρονταν υπέρ της Παλαιστίνης και κατά του Ισραήλ.

Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν κατόπιν σε απευθείας μετάδοση πλάνα από τις συλλήψεις αρκετών νεαρών διαδηλωτών, ενώ φοιτητές που παρακολουθούσαν την επέμβαση, φώναζαν «ντροπή, ντροπή!» προς τους αστυνομικούς.

BREAKING: New video shows Columbia agitators under arrest

Πρόεδρος Columbia: Να μείνουν οι αστυνομικοί στην πανεπιστημιούπολη μέχρι τις 17 Μαΐου

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 25 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών που είχαν ταμπουρωθεί στο κτίριο Hamilton Hall από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Μέσα σε τρεις ώρες, οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν εκκαθαρίσει τους διαδηλωτές, ενώ η πρόεδρος του Κολούμπια, Μινούτσε Σαφίκ εξέδωσε επιστολή με την οποία ζητούσε από την αστυνομία να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη τουλάχιστον μέχρι τις 17 Μαΐου - δύο ημέρες μετά την αποφοίτηση - «για να διατηρήσει την τάξη και να διασφαλίσει ότι οι καταυλισμοί δεν θα ξαναδημιουργηθούν».

Στην επιστολή της, η Σαφίκ ανέφερε ότι οι καταληψίες του Hamilton Hall είχαν βανδαλίσει την πανεπιστημιακή περιουσία και είχαν καταπατήσει το χώρο. Το πανεπιστήμιο προειδοποίησε νωρίτερα ότι οι φοιτητές που συμμετείχαν στην κατάληψη, ήταν αντιμέτωποι με το κίνδυνο ακαδημαϊκής αποβολής.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες πριν η αστυνομία εισέλθει στο Κολούμπια, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς και αξιωματούχοι της αστυνομίας της πόλης δήλωσαν ότι η κατάληψη του Hamilton Hall είχε υποκινηθεί από «εξωτερικούς ταραξίες» που δεν είχαν σχέση με το πανεπιστήμιο, ισχυρισμος που αμφισβητήθηκε από τους επικεφαλής των διαδηλώσεων.

14 συλλήψεις στο Πανεπιστήμιο Tulane στη Λουιζιάνα


Οι ταραχές επεκτάθηκαν και στη Λουιζιάνα, όπου το Πανεπιστήμιο Tulane επιβεβαίωσε ότι οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από την πανεπιστημιούπολή του με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη.

Στην ανακοίνωση, το πανεπιστήμιο ανέφερε ότι οι φοιτητές που συμμετείχαν στον «παράνομο καταυλισμό» έλαβαν «πολλές προειδοποιήσεις» προτού τους απομακρύνουν αστυνομικοί του αστυνομικού τμήματος της Νέας Ορλεάνης και της πολιτειακής αστυνομίας της Λουιζιάνα.

Το πανεπιστήμιο σημείωσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλωτών δεν έχει σχέση με την κοινότητά μας».

Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 14 διαδηλωτές - εκ των οποίων οι δύο ήταν φοιτητές του Tulane, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έξι άτομα συνελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένου ενός φοιτητή για «καταπάτηση, αντίσταση κατά της σύλληψης και βιαιοπραγία κατά αστυνομικού», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Επτά φοιτητές έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι φοιτητές που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία «έχουν επίσης παραπεμφθεί στο Γραφείο Φοιτητικής Συμπεριφοράς για άμεση πειθαρχική δίωξη», όπως αναφέρει το CNN.

ΗΠΑ: Καταλήψεις, ακυρώσεις μαθημάτων και ταραχές σε περισσότερα από 30 πανεπιστήμια - Μπάιντεν: «Θηριώδες» το κύμα αντισημιτισμού

Καταλήψεις, ακυρώσεις μαθημάτων, ταραχές και συνθήματα συνθέτουν το σκηνικό σε περισσότερα από 30 πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς το φοιτητικό κύμα υποστήριξης της Παλαιστίνης έχει αποσυντονίσει την ακαδημαϊκή διαδικασία ακόμη και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της «Ivy League», με τις παρενέργειες των νεανικών κινητοποιήσεων να εκβάλλουν στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Εν μέσω μιας νέας, εσωτερικής κρίσης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν καταδίκασε χθες το «θηριώδες κύμα αντισημιτισμού», το οποίο, όπως είπε, αντιμετωπίζουν πολλοί Εβραίοι Αμερικανοί, μιλώντας στα πλαίσια του Μήνα της Εβραϊκής Κληρονομιάς κι ενώ περισσότερα από 1.100 άτομα έχουν συλληφθεί σε 30 αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.


«Εδώ στο σπίτι, πάρα πολλοί Εβραίοι ζουν με βαθύ πόνο και φόβο από το άγριο κύμα του αντισημιτισμού – στις κοινότητές μας, στα σχολεία, τους χώρους λατρείας και τα κολέγια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν σε σχετική δήλωσή του, προσθέτοντας πως «είναι κοινή μας ηθική ευθύνη να αντισταθούμε με δύναμη στον αντισημιτισμό και να καταστήσουμε σαφές ότι το μίσος δεν μπορεί να έχει ασφαλές λιμάνι στην Αμερική».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του συνεχίζει να εργάζεται για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις. «Η κυβέρνησή μου εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς για περισσότερο από μισό χρόνο. Όπως έχω πει στις οικογένειές τους, δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να τους φέρουμε στο σπίτι», γνωστοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως «καθοδηγούμε επίσης τις διεθνείς προσπάθειες για την παροχή επειγόντως αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και μια άμεση κατάπαυση του πυρός ως μέρος μιας συμφωνίας που απελευθερώνει ομήρους και θέτει τις βάσεις για μια διαρκή λύση δύο κρατών».

Παρά τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, η δυσαρέσκεια για την τροπή που έχουν λάβει οι διαμαρτυρίες στα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι διάχυτή στο Λευκό Οίκο, ενώ δεν εκλείπουν και περιπτώσεις Αμερικανών διπλωματών που παραιτούνται από το State Department, εντείνοντας την ανησυχία για την έκβαση των κινητοποιήσεων.

Η εικόνα ενός διαδηλωτή που ανέμιζε την παλαιστινιακή σημαία στην οροφή του εβληματικού κτιρίου Hamilton Hall του Πανεπιστημίου Κολούμπια είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί σε ένα από τα ιστορικότερα και πλέον δημοφιλή ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ, το οποίο επιστρατεύει τώρα και το μέτρο των αποβολών, για να επαναφέρει την ακαδημαϊκή τάξη, έχοντας καταστεί επίκεντρο των αντιδράσεων.

Διαπιστώνοντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, «συνεχίζουμε με τις συνέπειες που περιγράψαμε χθες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Μπεν Τσανγκ, «φωτογραφίζοντας» πλέον τις αποβολές φοιτητών από το ίδρυμα, παρότι οι διαμαρτυρίες εξακολουθούν για δεύτερη εβδομάδα, απειλώντας την ολοκλήρωση του εαρινού εξαμήνου.

Στον αέρα, άλλωστε, βρίσκονται οι τελετές αποφοίτησης στα υπό αναβρασμό ακαδημαϊκά ιδρύματα και παρά την αύξηση του αριθμού των συλλήψεων. Για τους διαδηλωτές, βασικό ζητούμενο αποτελεί η αποσύνδεση των πανεπιστημίων με εταιρίες που συνδέονται με το Ισραήλ, με το ντόμινο των κινητοποιήσεων να έχει αγγίξει τουλάχιστον 30 ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ.

Ακυρώσεις μαθημάτων σημειώθηκαν και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, ενώ υπό κατάληψη τελεί το Hamilton Hall, το οποίο είχε καταληφθεί και το 1968 από φοιτητές. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο Clio Hall στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ενώ το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ ζήτησε την συνδρομή της αστυνομίας για την απομάκρυνση διαδηλωτών, όταν κατέλαβαν μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη.

Στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, οι κινητοποιήσεις τερματίστηκαν, όταν το ίδρυμα συμφώνησε να διεξαγάγει ψηφοφορία για την αποσύνδεση από εταιρείες που υποστηρίζουν το Ισραήλ, τη στιγμή που σχεδόν 80 άτομα έχουν συλληφθεί στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Ταραχές σημειώθηκαν και στην πανεπιστημιούπολη McGill, στον Καναδά, με το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα να απειλεί με αποβολή τους φοιτητές για τρία χρόνια.

Την ίδια ώρα, διακομματική είναι η καταδίκη της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων στη Γερουσία, με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ, να καταγγέλλει τους βανδαλισμούς. «Το σπάσιμο παραθύρων με σφυριά, η κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων δεν είναι ελευθερία του λόγου. Είναι ανομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σούμερ. Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον ανακοίνωσε χθες ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ξεκινούν «μια προσπάθεια σε όλη τη Βουλή για να πατάξουν τον αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις».

Σημειωτέον ότι φοιτητές που έχουν τεθεί σε αναστολή, μπορεί να χάσουν την πρόσβασή τους στην εστία ή τη λέσχη της πανεπιστημιούπολης, ενώ ενδέχεται να αποκλειστούν και από τις τελικές εξετάσεις. Παρά τα «πειθαρχικά» μέτρα, ωστόσο, οι διαδηλωτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.