Μπορεί ο βασικός στόχος των ευρωεκλογών να είναι για τις χώρες-µέλη της Ε.Ε. η διαµόρφωση νέας πλειοψηφίας στο Ευρωκοινοβούλιο και η διαµόρφωση νέας πολιτικής ηγεσίας στις Βρυξέλλες, κατά πόσο όµως η ψήφος θα επηρεάσει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις;
Τρεις χώρες -η Γαλλία, η Πολωνία αλλά και η Ουγγαρία, έπειτα από χρόνια- βρίσκονται αντιµέτωπες µε σενάρια πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό, µε βάση το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών.

Σε άλλες, όπως η Γερµανία, βρίσκεται σε εξέλιξη µια θεαµατική ανακατάταξη στην Αριστερά, ενώ στην Ισπανία το Λαϊκό Κόµµα έχει επιδοθεί σε µια καµπάνια περιορισµού της απήχησης του ακροδεξιού Vox.

Διαβάστε ακόμα: Ευρωεκλογές 2024: Φόβος για την επάνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη


Γαλλική Ακροδεξιά

Στη Γαλλία τίθεται µε τη µεγαλύτερη ένταση απ’ οπουδήποτε αλλού ζήτηµα εκλογών, εφόσον υπάρξει δυσαρµονία του αποτελέσµατος της ευρωκάλπης µε αυτό των τελευταίων προεδρικών εκλογών. Το θέµα θέτει πλέον µετ’ επιτάσεως η Μαρίν Λεπέν, εκµεταλλευόµενη το γεγονός ότι οι δηµοσκοπικές µετρήσεις ευνοούν τη γαλλική Ακροδεξιά. Σε µία από τις τελευταίες κυλιόµενες έρευνες του Ifop-Fiducial, το κόµµα της Εθνικής Συσπείρωσης, µε επικεφαλής τον 29χρονο Ζορντάν Μπαρντελά -ανερχόµενο αστέρι στο κόµµα της Λεπέν-, λαµβάνει το 32,5% των προθέσεων ψήφου και βρίσκεται 15 µονάδες µπροστά από την παράταξη Μακρόν.

Η δήλωση της Μαρίν Λεπεν έριξε λάδι στη φωτιά: «Από τη στιγµή που ο πρόεδρος Μακρόν υποστεί εκλογική ήττα, θα πρέπει να προχωρήσει στη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, ούτως ώστε αυτή που θα προκύψει να αντανακλά τη βούληση του γαλλικού λαού».

Ο Μπαρντελά συσχετίζει ευθέως το αποτέλεσµα του Ιουνίου µε την πολιτική αλλαγή στη χώρα του: «Οι ευρωεκλογές είναι η µόνη ευκαιρία της πενταετούς προεδρικής θητείας που επιτρέπει στους Γάλλους να εκφραστούν για την κυβερνητική πολιτική, να ακουστεί ο θυµός τους και εποµένως να ορίσουν το πολιτικό κίνηµα, που θα είναι υπεύθυνο για την προετοιµασία της εναλλαγής».

Έρευνα κατά Μάγκιαρ

Σκληρό πολιτικό παιχνίδι παίζεται και στην Πολωνία. Το περασµένο φθινόπωρο τις εκλογές κέρδισε ο Τουσκ, µε µεγάλη συµµετοχή των πολιτών, αλλά ισχνή πλειοψηφία. Το κόµµα της αντιπολίτευσης Νόµος και ∆ικαιοσύνη, που παραβίασε βασικούς κανόνες για το κράτος δικαίου, µε φόντο τον έντονο ευρωσκεπτικισµό του, πήρε στις τελευταίες δηµοτικές εκλογές µια ρεβάνς, κερδίζοντας την πρώτη θέση και βάζοντας εκ νέου δύσκολα στον πρωθυπουργό. Η ευρωκάλπη θα δείξει αν η καταγραφή ακόµα µιας πρωτιάς από τους ευρωσκεπτικιστές θα ωθήσει την αντιπολίτευση να θέσει ζήτηµα ανανέωσης της πολιτικής εντολής για την κυβέρνηση.

Ισως µια εξέλιξη που δεν βρίσκεται στην πρώτη σειρά της επικαιρότητας αλλά αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον και για την Ε.Ε. αφορά την Ουγγαρία. Εκεί όπου ο Βίκτορ Ορµπαν -αγκάθι στις Βρυξέλλες µε τις εθνικιστικές και φιλορωσικές θέσεις του- βρίσκεται αντιµέτωπος, πρώτη φορά στη 14χρονη διακυβέρνηση της χώρας από το κόµµα του Fidesz, µε αξιόµαχο πολιτικό αντίπαλο, τον Πέτερ Μάγκιαρ, πρώην κυβερνητικό στέλεχος και σφοδρό επικριτή, σήµερα, της πολιτικής Ορµπαν, που επιπλέον αντιµετωπίζει και υποθέσεις διαφθοράς που αγγίζουν κορυφαία στελέχη του κόµµατός του. Θα καταφέρει ο Μάγκιαρ να κάνει αυτό που δεν έχει πετύχει επανειληµµένα η ουγγρική αντιπολίτευση; Η χαλαρή ψήφος, λένε οι έρευνες, ευνοεί τον αντίπαλο του Ορµπαν, όµως ο Ούγγρος ηγέτης δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Οι ουγγρικές αρχές ήδη ανακοίνωσαν έρευνα κατά του Πέτερ Μάγκιαρ, έπειτα από καταγγελίες για χρηµατοδότησή του από οργανώσεις του εξωτερικού...

Ανακατατάξεις στην Αριστερά στη Γερμανία

Σε ορισµένες χώρες, η ευρωκάλπη προσφέρεται για ορισµένες... πειραµατικές πολιτικές διεργασίες, που έχουν να κάνουν µε ριζικές ανακατατάξεις στον υπάρχοντα συσχετισµό δυνάµεων.

Ετσι στη Γερµανία µπορεί να µην απειλείται η σταθερότητα της τρικοµµατικής κυβέρνησης -άλλωστε δεν είναι νέο φαινόµενο στη χώρα ο πολιτικός πολυκερµατισµός-, ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται όχι µόνο στην κάµψη των ποσοστών του ακροδεξιού AfD όσο στις ανακατατάξεις στην Αριστερά.

Σύµφωνα µε τις µετρήσεις, οι Πράσινοι εµφανίζουν µεγάλες απώλειες της τάξης του 5% -πράγµα ασύνηθες για επίδοση ευρωεκλογών-, ενώ ισχυρή δυναµική εµφανίζει το νεοϊδρυθέν κόµµα Συµµαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ, που προήλθε από τα σπλάχνα του Die Linke, µε 7%. Το παραδοσιακό κόµµα της Αριστεράς περιορίζεται στο 3% των προβλέψεων. Ας σηµειωθεί ότι η Σάρα Βάγκενκνεχτ «κερδίζει» και ψήφους από το AfD, υιοθετώντας σκληρές θέσεις για το Μεταναστευτικό.

∆ανείζεται θέσεις του Μιλέι

Αν στη Γερµανία οι διεργασίες αφορούν την Αριστερά, στην Ισπανία µια σκληρή αναµέτρηση για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισµών βρίσκεται σε εξέλιξη στα δεξιά του πολιτικού φάσµατος. Το Λαϊκό Κόµµα στοχεύει στην πρώτη θέση, θέλοντας να αµφισβητήσει την υπεροχή του Σοσιαλιστικού Κόµµατος, όµως εµπόδιο σε αυτό παραµένουν οι επιδόσεις του ακροδεξιού Vox.

Γι’ αυτό έχει επιδοθεί σε µια εκστρατεία υιοθέτησης ρηξικέλευθων προτάσεων, που γοητεύουν τους οπαδούς του Vox. Πρωτοστατεί στην εκστρατεία αυτή η Ισαµπέλ Ντίαθ Αγιούσο, επικεφαλής του Λαϊκού Κόµµατος στην περιφέρεια της Μαδρίτης. Είναι εξαιρετικά δηµοφιλής, έχει τη στήριξη της παράταξής της και είναι η πρώτη γυναίκα που βρίσκεται σε ηγετική θέση του Λαϊκού Κόµµατος. Η Αγιούσο δανείζεται θέσεις του νέου προέδρου της Αργεντινής, Μιλέι, για την οικονοµία, αλλά και την ενότητα της Ισπανίας, µε σκληρή γλώσσα κατά της Αριστεράς. Μένει να φανεί τι αποτέλεσµα θα έχει η εκστρατεία αυτή στην κάλπη.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής