«Σε μια θάλασσα ανθρώπων μπορεί να μην τον προσέξετε ποτέ. Η ταυτότητά του αλλάζει και είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς πού βρίσκεται… Είναι παντού, πανούργοι… και ύπουλοι και μπορεί να βρίσκονται ακριβώς εδώ, στις ζωές μας». Με αυτό το μήνυμα, ένα τρίλεπτο βίντεο, που δημοσιοποίησε η κινεζική υπηρεσία κατασκοπείας MSS, προειδοποιούσε τους Κινέζους πολίτες στις 15 Απριλίου, Εθνική Ημέρα Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια, για τους κινδύνους των ξένων κατασκόπων.

Στα χρόνια του Σι Τζινπίνγκ, η MSS (Ministry of State Security), από υπηρεσία που δρούσε στις σκιές, έχει μετεξελιχθεί και σε παράγοντα προπαγάνδας, με πολλαπλά και συνεχόμενα μηνύματα, που καλλιεργούν κλίμα δυσπιστίας και επιφυλακής, στο πλαίσιο ενός ψυχρού πολέμου με τις ΗΠΑ και τη Δύση, που έχει ήδη ξεκινήσει. Η υπηρεσία παρουσίασε την προπερασμένη εβδομάδα ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την εκτέλεση, το 2016, ενός επιστήμονα που κατηγορείτο ότι πουλούσε κρατικά μυστικά σε ξένη μυστική υπηρεσία. Ανακοινώνει επίσης τακτικά λεπτομέρειες για κατασκοπευτικές δραστηριότητες από αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες και τρόπους με τους οποίους η CIA στρατολογεί Κινέζους που εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Κάποια μηνύματα προπαγάνδας είναι εύλογα, άλλα απλώς σπέρνουν την παράνοια, όπως η προειδοποίηση τον Νοέμβριο για βιολογικά όπλα που στοχεύουν ανθρώπους με συγκεκριμένα φυλετικά και γονιδιακά χαρακτηριστικά!

Οι μηχανισμοί κατασκοπείας της Κίνας και η προειδοποίηση του διευθυντή του FBI

Από την πλευρά της, η Κίνα αναπτύσσει τους δικούς της κατασκοπευτικούς μηχανισμούς. Στις αρχές της εβδομάδας, η «Deutsche Welle» αποκάλυψε τη σύλληψη στη Δρέσδη του βοηθού του επικεφαλής υποψηφίου της AfD στις ευρωεκλογές με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Κίνας. Μία ημέρα νωρίτερα είχαν συλληφθεί άλλοι τρεις φερόμενοι ως πληροφοριοδότες του Πεκίνου.

Στις ΗΠΑ, ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, προειδοποίησε τον Φεβρουάριο πως οι Κινέζοι επιδιώκουν να εισαγάγουν κώδικα κακόβουλου λογισμικού σε δίκτυα που ελέγχουν καίριες κρατικές υποδομές. Άλλωστε, τα δημοσιευμένα περιστατικά φερόμενης κινεζικής κατασκοπείας στις ΗΠΑ έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, μεταξύ αυτών και η υπόθεση με τα κατασκοπευτικά αερόστατα της Κίνας το 2023, ξεπερνώντας ακόμα και τη Ρωσία!

Ανάλυση από το Center for Strategic and International Studies (CSIS) δείχνει πως, από το 2000 μέχρι το 2022, 224 γνωστά περιστατικά κινεζικής κατασκοπείας έχουν λάβει χώρα στις ΗΠΑ, με κατακόρυφη αύξηση επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ (και των εμπορικών κυρώσεων) και μετά τη διάδοση του COVID-19 (καθότι η Κίνα έχει κατηγορηθεί πως από τα εργαστήριά της ξεκίνησε ο ιός), και εν συνεχεία επί των ημερών Μπάιντεν, με το συνεχιζόμενο πάγωμα των εμπορικών σχέσεων και τη δημιουργία της αμυντικής συμμαχίας AUKUS με Βρετανία, Ν. Ζηλανδία και Αυστραλία, η οποία πρόκειται να επεκταθεί (ντε φάκτο) στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες.

Το Tik Tok βάζει «το καρφί στο φέρετρο»

Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των παγωμένων διατλαντικών σχέσεων είναι η υπόθεση της απαγόρευσης του TikTok στις ΗΠΑ, καθώς μετά την υιοθέτησή της από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία υπερψήφισε την Τρίτη και με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο που απαιτεί από το TikTok να κόψει τους δεσμούς του με τη μητρική του, κινεζική εταιρεία, ByteDance.

Υπό το φως της ανησυχίας των ΗΠΑ πως η Κίνα ενδέχεται να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των Αμερικανών που χρησιμοποιούν το TikTok ή να τους παρακολουθεί, η νέα νομοθεσία απαιτεί από την ByteDance να πουλήσει την εφαρμογή, κάτι που φέρνει πλέον σε σημείο μηδέν τις διμερείς σχέσεις. «Επί χρόνια επιτρέψαμε στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να ελέγχει μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στις ΗΠΑ και αυτό ήταν επικίνδυνα κοντόφθαλμο», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, που συμμετέχει στην Επιτροπή Πληροφοριών. Η εταιρεία, με ηλεκτρονικό μήνυμα που αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, ανακοίνωσε στους εργαζομένους της στις ΗΠΑ ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια, για να εμποδίσει την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Η στήριξη των ΗΠΑ σε Ουκρανία, Ισραήλ, Ταϊβάν και η τροφοδότηση του ψυχρού πολέμου από τα θερμά μέτωπα

Και όλα αυτά στο πλαίσιο του προεκλογικού κλίματος στις ΗΠΑ, κατά το οποίο αναμένεται να συνεχίσει και η ένταση στο μέτωπο με τη Ρωσία, καθώς δεν τελειώνει ο πόλεμος της Ουκρανίας και οι Δημοκρατικοί παραμένουν πιστοί στη δέσμευσή τους για στήριξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Την προηγούμενη Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε το νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για δισεκατομμύρια δολάρια νέας βοήθειας προς το Κίεβο. Το νομοσχέδιο είχε τύχει μηνών εναντίωσης από τους προσκείμενους στον Τραμπ βουλευτές στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η εναντίωση όμως σε μια νίκη για τον Μπάιντεν (του οποίου ο πόλεμος της Ουκρανίας με τη Ρωσία αποτελεί και προεκλογικό σήμα κατατεθέν) κάμφθηκε, καθώς το περασμένο Σάββατο υπερπήδησε το εμπόδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Με την τελευταία να ψηφίζει τα τέσσερα νομοσχέδια για χρηματοδότηση προς την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Ταϊβάν και άλλους εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Ήδη η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζει το πρώτο 1 δισ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας προς τον Ζελένσκι. Με τον τρόπο αυτόν τροφοδοτείται ο ψυχρός πόλεμος (με τα θερμά μέτωπα Ουκρανίας-Ρωσίας και Ισραήλ και το επαπειλούμενο θερμό μέτωπο της Ταϊβάν) ανάμεσα στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και τους δύο πόλους της Κίνας και της Ρωσίας, που θα καθορίσουν τις εξελίξεις και στη Μέση Ανατολή.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά