Το προγραμματισμένο ταξίδι του για τις 9 Μαΐου στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αναβάλλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την είδηση περί αναβολής του ταξιδιού ανέφερε αξιωματούχος που είναι γνώστης του θέματος και μετέδωσε ο δημοσιογράφος Ρατζίπ Σοϊλού.

Σύμφωνα με τον Σοϊλού, το ταξίδι θα καθυστερήσει «λόγω αλλαγής του προγράμματος του Ερντογάν».

Υπενθυμίζεται πως ενώ το ταξίδι Ερντογάν στις ΗΠΑ είχε ανακοινωθεί από την Άγκυρα, δεν υπήρχε επίσημη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο, με τον εκπρόσωπό του Τζον Κίρμπι να δηλώνει ότι στο πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου δεν υπάρχει συνάντηση με τον Ερντογάν.

Μόλις σήμερα 26/4/2024 το πρωί, το πρακτορείο Bloomberg μετέδιδε πως το ταξίδι οριστικοποιήθηκε και θα γίνει στις 9 Μαΐου. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως λίγη ώρα πριν γίνει γνωστή η αναβολή του ταξιδιού στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν από την Κωνσταντινούπολη άφησε αιχμές κατά των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η «άνευ όρων στρατιωτική, διπλωματική υποστήριξη προς το Ισραήλ δεν συμβάλλει στη λύση, αλλά επιδεινώνει το πρόβλημα».

Ρεσιτάλ μεγαλοϊδεατισμού και εναγκαλισμός με τη Χαμάς

Στο ίδιο πλαίσιο, μιλώντας σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος έθιξε όλα όσα ήταν «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ, όπως η στήριξη στη Χαμάς.

«Επειδή το Ισραήλ και οι δυτικοί του υποστηρικτές ζητούν κάτι τέτοιο, εμείς δεν θα είμαστε από αυτούς που ρίχνουν λάσπη στη Χαμάς και τη χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση… Aς ενοχληθούν κάποιοι και ας αλλάξουν τα δεδομένα τους. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τους αδελφούς μας της Χαμάς, που υπερασπίζονται την πατρίδα τους ενάντια στους κατακτητές, ως την Εθνική Αντίσταση της Παλαιστίνης», ξεκαθάρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, παρότι Δύση και Ισραήλ αντιμετωπίζουν τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.