Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η επαρχία Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας, καθώς έντεκα άνθρωποι αγνοούνται μετά τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από βροχοπτώσεις.

Συγκεκριμένα, έντεκα άνθρωποι δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί και περίπου 60.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά τις πλημμύρες που προκάλεσαν σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

 


Είχαν προειδοποιήσει οι κινεζικές Αρχές

Τεράστιες εκτάσεις στην επαρχία αυτή της νότιας Κίνας βρίσκονται κάτω από το νερό, ενώ διασώστες μεταφέρουν κατοίκους με σωσίβιες λέμβους σε ασφαλή καταφύγια καθώς υπερχείλισαν αρκετοί μεγάλοι ποταμοί.

Οι κινεζικές Αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι η στάθμη ενός ποταμού μπορεί να φθάσει σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν εδώ και έναν αιώνα το πρωί της Δευτέρας, αν και οι ανησυχίες τους δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Η Γκουανγκζού, πρωτεύουσα της κινεζικής αυτής επαρχίας, καθώς και μικρότερες πόλεις όπως η Χεγιουάν και η Σαογκουάν ήταν μεταξύ εκείνων που επλήγησαν χειρότερα από την κακοκαιρία.

 

Heavy rain in China's Guangdong province puts million at risk of floods


Ακυρώνονται πτήσεις και κλείνουν σχολεία

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου περίπου 1,16 εκατ. νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα, αλλά μέχρι χθες το βράδυ είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο 80% εξ αυτών.

Λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Γκουανγκζού, ενώ τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε τουλάχιστον τρεις πόλεις. Δεκάδες σπίτια σε ολόκληρη την επαρχία κατέρρευσαν ή υπέστησαν καταστροφές, με τις κινεζικές Αρχές να υπολογίζουν σε περίπου 19,8 εκατ. δολάρια τις άμεσες οικονομικές ζημιές.

 

中國廣東暴雨! 24小時降逾300毫米雨量|華視新聞 20240421


Κακοκαιρία τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη σε περιοχές της Κίνας

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας έχει προειδοποιήσει ότι οι σφοδρές βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι αύριο Τρίτη στην Γκουανγκντόνγκ και παράκτιες περιοχές της γειτονικής επαρχίας Φουτζιάν, ενώ αναμένονται «μέτριες με σφοδρές» βροχές σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως το Πεκίνο, η Χεμπέι και η Φουτζιάν.

Τον περασμένο Ιούλιο το Πεκίνο και γειτονικές επαρχίες πλημμύρισαν μετά την άφιξη τυφώνων από τον Ειρηνικό Ωκεανό στην Κίνα. Εκείνη την εβδομάδα η κινεζική πρωτεύουσα βίωσε τη σφοδρότερη βροχόπτωση των τελευταίων 140 χρόνων.