Έτοιμο να απαντήσει είναι το Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν το βράδυ του Σαββάτου (13/04).

Στο βίντεο που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ο Αρχηγός του Επιτελείου στη βάση Ναμπατίμ, η οποία υπέστη μικρές ζημιές από την επίθεση, να λέει στις στρατιωτικές δυνάμεις πως η χώρα προτίθεται να απαντήσει στο Ιράν. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η εκτόξευση τόσων πολλών πυραύλων, πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων στο έδαφος του Κράτους του Ισραήλ θα αντιμετωπιστεί με απάντηση».


Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συζητούσε για δεύτερη ημέρα σήμερα το πώς θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν. Εξετάστηκαν πολλές επιλογές, με καθεμία από αυτές να έχει ένα μεγάλο αντίκτυπο εναντίον του Ιράν, χωρίς να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο.

Ισραηλινός στρατός: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να απαντήσουμε στο Ιράν

Την προσήλωση στην πολιτική των αντιποίνων τόνισε και ο ισραηλινός στρατός μετά τις διεργασίες στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο υπό τον Βενιαμίν Νετανμιάχου.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ως απάντηση στην επίθεση του Ιράν» δήλωσε ειδικότερα εκπρόσωπος των IDF, ο Ντανιέλ Χαγκάρι.

Έκανε λόγο για ανατροπή της ιρανικής επίθεσης, κάτι που, όπως πρόσθεσε, διεύρυνε το φάσμα των δυνατοτήτων του Ισραήλ.

Συμπήρωσε ακόμη ότι το Ισραήλ «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει το κράτος του».

«Επώδυνα αντίποινα στο Ιράν» συζήτησε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ

Το ισραηλινό Κανάλι 12 μετέδωσε ότι ότι συζητήθηκαν διάφορες επιλογές, με καθεμία από τις οποίες μπορεί να επιφέρει «επώδυνα αντίποινα» κατά του Ιράν.

Ωστόσο υπήρχαν δύο παράμετροι που έλαβε υπόψη του το συμβούλιο. Η πρώτη είχε να κάνει με το ότι η απάντηση του Ισραήλ δεν θα προκαλέσει περιφερειακό πόλεμο, όπως αναφέρει το δίκτυο, και η δεύτερη με το ότι η όποια απάντηση δεν θα μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ισραήλ φέρεται να αποφάσισε να καθυστερήσει την αναμενόμενη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση του Ιράν.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις επρόκειτο να αρχίσουν να εκδίδουν εντολές εκκένωσης τη Δευτέρα, μετέδωσε το CNN επικαλούμενο δύο ανώνυμες ισραηλινές πηγές, ωστόσο τα σχέδια αυτά έχουν μπει για την ώρα στο περιθώριο .

Αυτό είχε μεταδώσει την Κυριακή ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan, αλλά το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε διάψευση. Η θέση του πρωθυπουργού, που είχε εκφράσει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες ήταν ότι έχει αποφασιστεί και ημερομηνία για την έναρξη της επιχείρησης.

Η Wall Street Journal, από την πλευρά της, επικαλείται Αμερικανούς και Δυτικούς αξιωματούχους οι οποίοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, ενδεχομένως ήδη από σήμερα Δευτέρα. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι λένε ότι ελπίζουν ότι τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ θα μπορέσουν να ισχυριστούν το καθένα για την πλευρά του ότι νίκησαν, κάτι που θα τους δώσει μια διέξοδο από περαιτέρω κλιμάκωση.

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ «συντονίζουν μια διπλωματική απάντηση για να αποτρέψουν την κλιμάκωση»

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν αφιερώσει τις τελευταίες 36 ώρες «συντονίζοντας μια διπλωματική απάντηση προκειμένου να αποτρέψουν την κλιμάκωση».

«Η δύναμη και η σοφία πρέπει να είναι διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος», είπε ο Μπλίνκεν σε μια φαινομενικά σιωπηρή έκκληση προς το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην απάντησή του. Ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με ομολόγους του στην περιοχή «και θα συνεχίσει να το κάνει τις επόμενες ώρες και ημέρες».

«Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση, αλλά θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την άμυνα του Ισραήλ και να προστατεύουμε το προσωπικό μας στην περιοχή», είπε ο Μπλίνκεν στα πρώτα του δημόσια σχόλια για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Ιρανός ΥΠΕΞ: Το Ιράν θα απαντήσει άμεσα αν το Ισραήλ αντεπιτεθεί

Παράλληλα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είπε στον Βρετανό ομόλογό του τη Δευτέρα ότι «το Ιράν δε θέλει να αυξηθούν οι εντάσεις, αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί».

Μέση Ανατολή: Οι πιθανοί στόχοι του Ισραήλ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LiveNews, ένας πιθανός στόχος στο έδαφος του Ιράν είναι το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Άλλος στόχος είναι μία από τις βασικές εγκαταστάσεις του πυρηνικού προγράμματος, ενώ στόχους επίσης αποτελούν εργοστάσια και αεροδρόμια που απογειώνονται τα drones.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0kq5u1drwvd)

Λίστα με στόχους στο Ιράν ζήτησε ο Νετανιάχου

Η επιχείρηση «Αληθής υπόσχεση» όπως ονομάστηκε το χτύπημα του περασμένου Σαββάτου, από τη μεριά του Ιράν θεωρείται ότι έχει λήξει. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι σε πολύ δύσκολη θέση και αρκετά πιεσμένος.
4ωρα μετά την επίθεση, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν, σύμφωνα με την Wall Street Journal ότι το Ισραήλ θα «απαντήσει» άμεσα, ίσως και μέσα στην ημέρα.

Το Ισραήλ απειλεί πως θα ανταποδώσει το χτύπημα του Ιράν με αναφορές στον διεθνή τύπο να κάνουν λόγο πως αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και σήμερα, ενώ σύμφωνα με την Jerusalem Post ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να ζήτησε από τον ισραηλινό στρατό «λίστα πιθανών στόχων» για μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν.

Το Ιράν απειλεί με νέα επίθεση αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα

Το Ιράν δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σκληρά αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στον Βρετανό ομόλογό του, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μετά την επίθεση του Σαββάτου (13/04/2024) στο Ισραήλ.

Το Ιράν εκτόξευσε drones και πυραύλους προς το Ισραήλ αργά το Σάββατο (13/04/2024) σε αντίποινα για μια επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό και οι φόβοι για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή τρομάζει την παγκόσμια κοινότητα, καθώς θα μπορούσε να ξεπεράσει τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Η αεροπορική εταιρεία Easyjet αναστέλλει τις πτήσεις της προς και από το Τελ Αβίβ

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία Easyjet ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις πτήσεις της «προς και από το Τελ Αβίβ» λόγω της έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.

«Λόγω της εξέλιξης της κατάστασης στο Ισραήλ, η Easyjet πήρε την απόφαση να αναστείλει προσωρινά τις πτήσεις της προς και από το Τελ Αβίβ έως την 21η Απριλίου», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η ασφάλεια των επιβατών μας και των πληρωμάτων μας αποτελούν πάντα την απόλυτη προτεραιότητα της Easyjet», συμπλήρωσε η εταιρεία, διευκρινίζοντας πως επικοινώνησε με SMS και e-mail με τους πελάτες των πτήσεων που επηρεάζονται από αυτές τις ακυρώσεις.

Η Easyjet ακύρωσε ήδη χθες (14/04/2024) μια πτήση από το αεροδρόμιο του Λονδίνου Luton προς το Τελ Αβίβ, είπε στο AFP μία εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας.