Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η υφήλιος τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που φλέγεται μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Την ώρα που το Ισραήλ ζυγίζει την απάντησή του, οι διπλωματικές διεργασίες είναι σε εξέλιξη προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, με τυχόν ανταπόδοση του χτυπήματος από το Τελ Αβίβ, καθώς το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδριάζει εκ νέου σήμερα στις 14:00.

Διαβάστε ακόμα: "Καζάνι" που βράζει η Μέση Ανατολή: Τα πιθανά σενάρια της αντίδρασης του Ισραήλ μετά τις επιθέσεις του Ιράν

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0kjo3hyk961)

Ανάλυση Jerusalem Post για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Ποια θα είναι η απάντηση του Τελ Αβίβ 

Η Jerusalem Post επιχειρεί να αναλύσει το πώς θα μπορούσε να απαντήσει η ισραηλινή πλευρά σε όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Τι θα συμβεί αν το Ισραήλ αποφασίσει να απαντήσει; Τι θα συμβεί αν αποφασίσει να βομβαρδίσει τελικά το πυρηνικό πρόγραμμα του ; Ένα τέτοιο σενάριο είχε αποκλειστεί για χρόνια αλλά τώρα υπάρχει μια σκέψη για το πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό» ξεκινά η ανάλυση της Jerusalem Post.

jp
jp


Σύμφωνα με την «αναπαράσταση» που προσπαθεί να κάνει η ισραηλινή εφημερίδα, αρκετές ομάδες F-35 θα μπροούσαν να απογειωθούν με ξεχωριστά σχέδια πτήσης ώστε να χτυπήσουν διάφορα σημεία στην ισλαμική δημοκρατία σε βάθος ακόμα και 1.900 χλμ. μακριά από το Ισραήλ.

Κατά το δημοσίευμα, τα ισραηλινά μαχητικά θα μπορούσαν να πετάξουν κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με Συρία και Τουρκία - παρά τις αντιδράσεις - και, στη συνέχεια, διά του Ιράκ να φτάσουν στον στόχο τους. Άλλα αεροσκάφη θα μπορούσαν να κινηθούν μέσω του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας και του Περσικού Κόλπου.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0kjr5yiaqi1)


Βασικός στόχος η αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν

Η άφιξη στο Ιράν θα μπορούσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να γίνει ταυτόχρονα ή σε κύματα (όπως, δηλαδή, έκανε το Ιράν στέλνοντας αρχικά τα drone και μετά τους βαλλιστικούς πυραύλους) για να εξουδετερωθεί αρχικά η αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν σε αρκετές πυρηνικές εγκαταστάσεις τις οποίες θα έχουν επιλέξει προσεκτικά Μοσάντ και Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Αποστολή τους θα είναι να εξουδετερώσουν την αντιαεροπορική ασπίδα του Ιράν που είναι πιο εξελιγμένη από ό,τι αυτή του Λιβάνου, της Συρίας ή της Χαμάς» συμπληρώνει ο συντάκτης του άρθρου.

Iran shows off missile systems during annual military exercises




Πέραν των F-35 στο ενδεχόμενο χτύπημα του Ισραήλ εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν τα F-15 eagles, τα F-16 falcons και τα εφοδιασμένα με βόμβες GBU-72 και άλλους πυραύλους F-35 που θα μπορούσαν να χτυπήσουν διάφορους στόχους.

Το επόμενο βήμα, κατά τη Jerusalem Post, θα μπορούσε να περιλαμβάνει και δεύτερο κύμα μαχητικών με σκοπό να υπάρξει βαθύτερη διείσδυση στο έδαφος του Ιράν με τελικό στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις σε Fordow και Natanz.

«Οι IDF θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιήσουν και έναν σημαντικό αριθμό βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους που διαθέτει το Ισραήλ καθώς και τα κατασκοπευτικά και επιθετικά drones» συνεχίζει το άρθρο.


Το εναλλακτικό χτύπημα

Όπως σημειώνεται, πάντως, στην ανάλυση, ο «πυρήνας» των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Fordow βρίσκεται 80 μέτρα κάτω από το έδαφος, βάθος που μπορεί να φτάσουν μόνο οι βόμβες “bunker buster” στο οπλοστάσιο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αρνηθεί κάθε αίτημα προμήθειάς τους που έχει καταθέσει το Ισραήλ.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Jerusalem Post, μπορεί να μην είναι απαραίτητο να καταστραφεί ολοσχερώς μια εγκατάσταση για να καταστεί ανενεργή καθως θα μπορούσε να επιλεγεί η διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, το «θάψιμο» των εισόδων και εξόδων και άρα ο πρακτικός αποκλεισμός της από τον υπόλοιπο κόσμο.

Fordow Nuclear Fuel Enrichment Plant (FFEP) Underground facility as never seen before | Orion Intel

Ωστόσο μια τέτοια επιλογή δεν θα είναι χωρίς κόστος «καθώς το Ιράν μπορεί να καταφέρει να καταρρίψει ορισμένα από τα ισραηλινά μαχητικά» αν και μέχρι στιγμής και παρά τον αυξημένο αριθμό των ισραηλινών αεροπορικών επιχειρήσεων σε Λίβανο, Συρία και Γάζα, το Τελ Αβίβ δεν έχει χάσει ούτε ένα F-35 και μετρά μόνο την απώλεια ενός F-16 στις αρχές του 2018.

Στις ενδεχόμενες απώλειες η Jerusalem Post περιλαμβάνει και πράκτορες της Μοσάντ που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις στο έδαφος για αναγνώριση.

Το Ισραήλ θα μπορούσε, επίσης, να χτυπήσει τον αντιδραστήρα βαρέων μετάλλων στο Αράκ, το εργοστάσιο μετατροπής ουρανίου κοντά στο Ισφαχάν, ερευνητικούς αντιδραστήρες σε Μπονάμπ, Ραμσάρ ή Τεχεράνη αλλά και άλλες εγκαταστάσεις στιες οποίες το Ιράν έχει μετακινήσει εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πυρηνικό πρόγραμμά του.


Χτύπημα και στις τράπεζες του Ιράν

Η Jerusalem Post υπενθυμίζει ότι από τα μέσα του 2023 η υπηρεσία αντικατασκοπείας των IDF έχει συγκροτήσει μια νέα μονάδα με έναν και μόνο στόχο: να συγκεντρώσει και να εξετάσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα μαζικό τραπεζικό χτύπημα στο Ιράν.

Στόχοι στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενεργειακές υποδομές εγκαταστάσεων των Φρουρών της Επανάστασης ώστε να «γονατίσουν» με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιήθηκε για στόχους της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, προσθέτει η Jerusalem Post.

Κλείνοντας την ανάλυσή της η JP σημειώνει ότι «ο κύριος λόγος για να μην επιτεθεί το Ιράν εδώ και χρόνια ήταν το πλήγμα που θα μπορούσε να δεχθεί η Ιερουσαλήμ από τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους. Δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα χειρότερα σενάρια έχουν ήδη υλοποιηθεί - συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης- φαίνεται ότι υπάρχουν πολύ λιγότεροι λόγοι το σενάριο της επίθεσης στο Ιράν να μην υλοποιηθεί σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη στιγμή εδώ και δεκαετίες».