Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά την κατάληψη πλοίου ισραηλινής εταιρείας στα Στενά του Ορμούζ από Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Λίγες ώρες μετά το ρεσάλτο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραελ Κατζ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να περιλάβει στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» του Φρουρούς της Επανάστασης, γράφοντας σε ανάρτηση στο λογαριασμό του στην πλατφόρμα ''Χ'': «Καλώ την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ελεύθερο κόσμο να κηρύξει αμέσως το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στο Ιράν», χαρακτηρίζοντας «εγκληματικό» το ιρανικό καθεστώς.

Νωρίτερα, ο Ισραελ Κατζ είχε κατηγορήσει την Τεχεράνη για πειρατεία.

Το χρονικό της κατάληψης

Σε βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα το Associated Press, έχει καταγραφεί η στιγμή της εφόδου των Ιρανών, οι οποίοι προσέγγισαν με ελικόπτερο το πλοίο MSC Aries ενώ αυτό έπλεε στα στενά του Ορμούζ. Σύμφωνα με το ΑΡ, στο βίντεο ακούγεται ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου αρχικά να φωνάζει «μην βγείτε έξω» και στη συνέχεια να δίνει οδηγίες να κατευθυνθούν στη γέφυρα ενώ συνεχιζόταν η αποβίβαση των Ιρανών.



Το Associated Press αναφέρει ότι το πλοίο ανήκει στην εταιρεία Zodiac Maritime με έδρα το Λονδίνο η οποία αποτελεί τμήμα του Zodiac Group του Ισραηλινού μεγιστάνα, Εγιάλ Όφερ, ο οποίος επισκέπεται συχνά την χώρα μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το τελευταίο στίγμα του MSC Aries, όπως σημειώνουν οι Times of Israel, ήταν στο Ντουμπάι έχοντας προορισμό τα Στενά του Ορμούζ καθώς στη συνέχεια ο αναμεταδότης δεδομένων είχε απενεργοποιηθεί, πρακτική συνηθισμένη για πλοία που σχετίζονται με το Ισραήλ και πλέουν στην περιοχή.

Το περιστατικό αυτό λαμβάνει χώρα εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων από την έναρξη της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου 2024. Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν έχει απειλήσει με αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές, που φέρεται να έκανε το Ισραήλ στο προξενείο του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, στις οποίες σκοτώθηκαν επτά αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης, ανάμεσά τους δύο ανώτεροι διοικητές. Οι πληροφορίες πληθαίνουν ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται για χτύπημα-απάντηση.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε «οι απειλές για επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ είναι αξιόπιστες και πραγματικές», χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τη χρονική στιγμή ή τους στόχους μιας τέτοιας επίθεσης. Όπως ανέφερε, ο Τζο Μπάιντεν «ενημερώθηκε κατ' επανάληψη από την ομάδα εθνικής ασφάλειας και οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ μπορεί να αμυνθεί».

Αμερικανοί αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να αποκρούσουν οποιαδήποτε επίθεση με οποιοδήποτε όπλο προς το Ισραήλ, εάν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα, σημειώνοντας τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών εν αναμονή ενός ιρανικού χτυπήματος. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα αρκετές φορές αμερικανικά πλοία που βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αποκρούσει επιθέσεις καταρρίπτοντας drones και επιθετικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχουν εκτοξεύσει οι Χούθι από την Υεμένη προς το Ισραήλ.

Ο στρατηγός των Αμερικανικής Διοίκησης στην περιοχή, Έρικ Κουρίλα, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ισραηλινή ηγεσία για το θέμα και χθες, είχε συνάντηση με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των IDF, στρατηγό Χερζί Χαλεβί και με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ. Ταυτόχρονα, με σειρά επαφών του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, παροτρύνει Κίνα, Τουρκία και Σαουδική Αραβία να πιέσουν το Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση κατά του Ισραήλ.

Διπλωματικές προσπάθειες

Τις τελευταίες μέρες οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να παρότρυνουν το Ισραήλ να μην κλιμακώσουν την ένταση με ένα προληπτικό πλήγμα προς το Ιράν. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν έχει ήδη ξεκινήσει κύκλο επαφών με ομολόγους του στην περιοχή, στοχεύοντας στην αύξηση της διπλωματικής πίεσης προς την Τεχεράνη ώστε να μην επιτεθεί στο Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν κυρώσεις σε τέσσερις ηγέτες της Χαμάς για στρατιωτικές επιχειρήσεις με drones σε Γάζα και Λίβανο, καθώς, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department, Μάθιου Μίλερ, «αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς έχουν χρησιμοποιήσει στρατιωτικά λογισμικά και μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα για να διευκολύνουν τρομοκρατική βία σε πολλαπλά μέτωπα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στοχεύουν τις προσπάθειες της Χαμάς για αποσταθεροποίηση με τρομοκρατικές επιθέσεις καθώς και να αναχαιτίσουν τους τρομοκράτες της όπου και αν επιχειρούν, ακόμα και στο Διαδίκτυο».

«Μην επιτεθείτε στο Ισραήλ. Μην το κάνετε»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη σειρά του, σε μία ακόμη προσπάθεια να προειδοποιήσει την Τεχεράνη για τις συνέπειες που θα έχει εάν εξαπολύσει την αναμενόμενη επίθεση, έστειλε δραματικό μήνυμα: «Μην επιτεθείτε στο Ισραήλ. Μην το κάνετε», τονίζοντας ότι «είμαστε αφοσιωμένοι να υπερασπιστούμε το Ισραήλ. Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ και θα βοηθήσουμε στην υπεράσπισή του και το Ιράν δεν θα πετύχει».

Ερωτηθείς πόσο άμεση μπορεί να είναι μια ιρανική επίθεση αντιποίνων κατά του Ισραήλ, ανέφερε ότι δεν θέλει να εισέλθει σε απόρρητες πληροφορίες, αλλά πιστεύει ότι θα γίνει αργά η γρήγορα. Υπενθυμίζεται πως ρεπορτάζ της Wall Street Journal αναφέρει πως το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανή επίθεση στο νότιο ή το βόρειο τμήμα του, την ώρα που ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, παροτρύνει Κίνα, Τουρκία και Σαουδική Αραβία να πιέσουν το Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση κατά του Ισραήλ.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα εντεινόμενων εντάσεων και υπό τον φόβο επαπειλούμενων χτυπημάτων, χώρες όπως ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Αυστραλία, προειδοποίησαν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν αυτήν την περίοδο σε Ισραήλ και Ιράν.