Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες πως χρησιμοποίησε, για πρώτη φορά, το νέο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «C-Dome», τη ναυτική εκδοχή της αντιπυραυλικής ασπίδας «Σιδηρούς Θόλος», για να αντιμετωπιστεί «ύποπτο» εναέριο αντικείμενο που παραβίασε τον εναέριο χώρο του.

Χθες το βράδυ (Δευτέρα 8 Απριλίου), ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για συναγερμό στον τομέα της Εϊλάτ, πόλης στο νότιο άκρο της ισραηλινής επικράτειας, που είχε γίνει στόχος τον Φεβρουάριο βαλλιστικών πυραύλων -αναχαιτίστηκαν- των Υεμενιτών ανταρτών Χούθι, συμμάχων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.


«Αφού ήχησαν οι σειρήνες στην περιφέρεια της Εϊλάτ εξαιτίας της παρείσφρησης εχθρικού εναέριου συστήματος, οι ναυτικές δυνάμεις εντόπισαν ύποπτο εναέριο στόχο που διερχόταν (πάνω) από την ισραηλινή επικράτεια. Ο στόχος αναχαιτίστηκε επιτυχώς από το ναυτικό σύστημα άμυνας C-Dome», ανέφερε ο στρατός σε λακωνικό ανακοινωθέν του, διαβεβαιώνοντας πως δεν έλαβε πληροφορίες για «κανέναν τραυματισμό και καμιά ζημιά».

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός δεν διευκρίνισε αν το «ύποπτο» εναέριο σύστημα ήταν drone ή πύραυλος, πάντως επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για την «πρώτη επιχειρησιακή χρήση του C-Dome».

Τι είναι το C-Dome

Το σύστημα αυτό αντιπυραυλικής άμυνας είναι η θαλάσσια εκδοχή του συστήματος «Σιδηρούς Θόλος», που χρησιμοποιείται για πάνω από μια δεκαετία, ειδικά για να αναχαιτίζονται ρουκέτες της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το C-Dome είναι εγκατεστημένο σε ισραηλινές κορβέτες κλάσης Saar-6, ναυπηγημένες στη Γερμανία, και είχε δοκιμαστεί ήδη.

Να σημειωθεί πως ο ισραηλινός στρατός έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια σε αυτή την τεχνολογία για να προστατεύει ιδίως μεγάλα κοιτάσματα αερίου στη Μεσόγειο.

Το Ισραήλ ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια την εκμετάλλευση των υπεράκτιων κοιτασμάτων Ταμάρ και Λεβιάθαν με την ελπίδα να αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία και να αρχίσει εξαγωγές αερίου στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.